Κορονοϊός: Μειώνεται το ιικό φορτίο στα νησιά

Τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας και του νέου κύματος κορονοϊού που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη διατύπωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας για μείωση του ιικού φορτίου, ειδικά σε δημοφιλή νησιά.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iatropedia.gr σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η αποκλιμάκωση του πρόσφατου κύματος κορονοϊού της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προσκρούει σε αστάθμητους παράγοντες.

Όπως είπε, αν και σε ορισμένα δημοφιλή νησιά, όπως στη Μύκονο, ξεκίνησε ήδη η κάθοδος του αριθμού των κρουσμάτων, η γενική πτώση των δεικτών της πανδημίας δεν αποκλείεται να καθυστερήσει.

Τάση όλων των παραλλαγών της Όμικρον είναι να δημιουργούν κύματα βραδείας χρονικής διάρκειας. Ωστόσο, στην παρούσα φάση του κύματος των παραλλαγών ΒΑ.4/5, παράμετροι όπως οι τουριστικές ροές, αλλά και τα μέτρα που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν οι άλλες χώρες για να το ανακόψουν, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχεία ή αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά και των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

“Εγώ θεωρώ πως θα έχουμε έναν πραγματικά καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Βέβαια αν δεν έχουμε άλλα στελέχη να μας προβληματίσουν”, λέει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αλλά εξηγεί ωστόσο, πως η πορεία δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

“Ο αστάθμητος παράγοντας σε όλο αυτό το πλαίσιο θα είναι οι τουριστικές ροές. Και ποιο ρόλο θα παίξουν αυτές. Και είναι άγνωστος αυτός ο παράγοντας, επειδή αν έχουμε συνολική αύξηση στις μολύνσεις από τον τουρισμό, θα έχουμε αποκλιμάκωση μεν, αλλά με επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης. Άρα σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να πάμε και μέχρι το τέλος Αυγούστου για να ρίξουμε σημαντικά τα νούμερα”, λέει.

Μείωση κρουσμάτων σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Η κορύφωση των κρουσμάτων -σύμφωνα με όλα τα μαθηματικά μοντέλα- αναμένεται να έρθει την εβδομάδα αυτή. Με ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων να σημειώνεται σήμερα Τρίτη (12/7) λόγω υψηλού αριθμού τεστ, αλλά με το ρεκόρ στον πανελλαδικό κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο – σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη – να καταγράφεται την ερχόμενη Παρασκευή (15/7).

“Τα δεδομένα προκύπτουν ακριβώς πάνω στο μοντέλο μας. Προβλέπουμε, λοιπόν, πως την Παρασκευή θα φτάσουμε 26.000 με 27.000 κρούσματα στον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Σήμερα ο ΚΜΟ είναι στις 21.500. Κι από κει και πέρα θα αρχίσει αποκλιμάκωση, γιατί θα έχει επιτευχθεί ανοσία στις περιοχές που υπάρχει σήμερα αύξηση”, λέει.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται παντού, από τα πρόσφατα δεδομένα προκύπτει μείωση των κρουσμάτων στα νησιά, στα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.

“Δείτε τα δεδομένα, ακόμη και τα χθεσινά. Θα δείτε πως στη Μύκονο, την Πάρο και την Σαντορίνη υπάρχει αναστροφή. Μιλάω για τους εβδομαδιαίους μέσους όρους. Και οφείλεται φυσικά στο ότι έχουν κολλήσει πάρα πολλοί κορονοϊό, στη Μύκονο και σε όλα αυτά τα νησιά”, λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στους 165 οι διασωληνωμένοι και στους 32 οι ημερήσιοι θάνατοι

Η μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες (νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους), πάντως, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Τα ανησυχητικά δείγματα, ωστόσο, υπάρχουν και αφορούν στις νέες ημερήσιες εισαγωγές ασθενών που ξεπερνούν τις 300, και συγκεκριμένα καταγράφονται στις 321 (+47) στον εβδομαδιαίο κινούμενο μέσο όρο. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν πλέον τους 100 (+4) και οι θάνατοι άγγιξαν τους 25 (+7) την ημέρα, στον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

“Περιμένουμε να δούμε αύξηση και στους σκληρούς δείκτες, όπως φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν διαβάσετε σήμερα την ανακοίνωση, το ECDC παραδέχεται ότι περιμένουν να δουν αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Ήδη φαίνεται αύξηση, αλλά αναμένεται να υπάρξει και μεγαλύτερη”, λέει ο καθηγητής.

Όπως διαπιστώνει μέσα από τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων, οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως τις 22 – 23 Ιουλίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι σκληροί δείκτες, αλλά πολύ αργά.

“Γύρω στις 12 Αυγούστου θα είμαστε σε φάση λίγο παραπάνω ή εκεί που ήμασταν στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή, στα 5 χιλιάδες κρούσματα περίπου. Οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν γύρω στους 165 και οι θάνατοι θα φτάσουν σε μέσους όρους, μέχρι τους 31 με 32 την ημέρα”, λέει.

Only covid ξανά το «Αμαλία Φλέμινγκ»

Για να αντέξουν τα δημόσια νοσοκομεία την πίεση που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο -αρχικά στις απλές νοσηλείες Covid-19 και λιγότερο τις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας- το ΕΣΥ αναδιαρθρώνεται ξανά.

Πολλές κλίνες, αλλά και ολόκληρες κλινικές, που μέχρι σήμερα παρείχαν νοσηλεία σε non Covid περιστατικά μετατρέπονται ξανά σε θαλάμους Covid, ενώ το Νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” θα λειτουργήσει για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid ασθενών.

“Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) λέει πολλά πράγματα. Λέει φορέστε μάσκα, απολυμάνετε τον αέρα στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους. Πράγματα που αν τα διαβάσει κανείς καταλαβαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο την περνάμε εμείς εσωτερικά εδώ στη χώρα μας. Είναι πιο πολύπλοκη. Αντιμετωπίσιμη μεν, αλλά χρειάζεται να την αντιμετωπίσεις. Όχι να κάθεσαι να παρακολουθείς την εξέλιξη. Δεν μπορείς να αφήνεις τη διασπορά ανεξέλεγκτη”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

«Λάθος η εβδομαδιαία ενημέρωσης»

Περαιτέρω συσκότιση και κάλυψη του προβλήματος θα προσφέρει, όπως λέει επίσης, ο περιορισμός της καθημερινής ενημέρωσης σε εβδομαδιαία, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη 12/07 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

“Δεν συμφωνώ. Ο κίνδυνος είναι ίδιος με αυτόν, όταν οδηγούμε και κλείνουμε τα φώτα, επειδή λέμε, ότι ξέρουμε περίπου τον δρόμο. Η επιτήρηση θα συνεχίζεται, βέβαια, η ενημέρωση όμως δεν θα είναι τακτική. Για ποιο λόγο; Αυτό που λέει ο ΕΟΔΥ ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα κρούσματα είναι λάθος. Εγώ θα επιμείνω πως αυτό είναι λάθος και ιατρικό και επιστημονικό και διαχειριστικό λάθος. Δηλαδή αυξάνεται η διακινδύνευση”, σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Το ίδιο λάθος δεν κάνουμε μόνο εμείς, αλλά και όσες χώρες έχουν αποφασίσει την εβδομαδιαία ενημέρωση, συνεχίζει να λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως στη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερος ο κίνδυνος, γιατί η καθημερινή ενημέρωση διεκόπη αιφνιδιαστικά πάνω στην έξαρση του κύματος και όχι στην αποκλιμάκωση.

“Το πικ μας σε ημερήσια κρούσματα, θα είναι σήμερα Τρίτη (12/7) λογικά. Το πικ πανελλαδικά, όμως, σε επίπεδο εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων θα είναι την Παρασκευή. Και φυσικά δεν θα μπορούμε να το ξέρουμε, γιατί δεν θα έχουμε ενημέρωση και δεν θα την έχουμε αυτήν την πληροφορία. Θα χαθεί αυτή η πληροφορία. Αυτό είναι ένα πολύ εξόφθαλμο λάθος με δεδομένο ότι οι χώρες που σταμάτησαν την καθημερινή ενημέρωση των κρουσμάτων π.χ. η Πορτογαλία, είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Αν ήμασταν σήμερα κι εμείς στη φάση που ήμασταν τέλος Μαϊου και δεν υπήρχαν νέα στελέχη στον ορίζοντα να μας ανησυχούν, θα έλεγα, “γιατί όχι;”. Αλλά τη στιγμή που βρισκόμαστε τώρα σε αύξηση και δεν έχουμε πλησιάσει καν στην κορύφωση, το μόνο που καταφέρνει κανείς, είναι απλώς να αποκρύψει το πολύ υψηλό επίπεδο της κορύφωσης”, καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ροή Ειδήσεων

ΠΟΥ: «Ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν» την αποχώρησή τους

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, απάντησε στο εκτελεστικό διάταγμα...

Κεφαλονιά: Νεκρή 40χρονη μητέρα τριών παιδιών στη Σάμη

Το σπίτι της 40χρονης στη Σάμη καταστράφηκε ολοσχερώς...

Καιρός : Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη

Η πρόγνωση του καιρού από τη Χριστίνα Σούζη  ...

ΠΟΥ: «Ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν» την αποχώρησή τους

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, απάντησε στο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ να χωρίσουν οι ΗΠΑ «τους δρόμους τους» με τον Οργανισμό ...

Κεφαλονιά: Νεκρή 40χρονη μητέρα τριών παιδιών στη Σάμη

Το σπίτι της 40χρονης στη Σάμη καταστράφηκε ολοσχερώς - Τα παιδιά ήταν στο σχολείο τη στιγμή του τραγικού συμβάντος, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο ...

Στενότερη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ ζητούν ο γγ του ΝΑΤΟ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις προσπάθειες της ΕΕ να αυξήσει την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα και να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική βάση ...