Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζουμε» τη μύτη μας – Από τι κινδυνεύουμε


Αλήθεια πόσοι και πόσοι σε στιγμές χαλάρωσης, ή… περισυλλογής δεν έχουν κάνει ανεπαίσθητα την κίνηση να φέρουν το δάχτυλο τους στη μύτη τους για να την σκαλίσουν. Πόσους άλλους δεν έχουμε δει αφηρημένους μέσα στο αυτοκίνητο περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φανάρι, να κάνουν αυτήν την κίνηση;

Η απάντηση είναι «αρκετοί» και σίγουρα όλοι τους έχουμε δει σε κάποια στιγμή. Και κυρίως η κίνηση αυτή ήταν συνηθισμένη – και είναι – στις μικρές ηλικίες. Στα παιδιά.

Το να σκαλίζει κάποιος τη μύτη του είναι μια αυτόματη κίνηση η οποία παρατηρείται στους ανθρώπους αλλά και στα συγγενικά πρωτεύοντα είδη, όπως οι πίθηκοι, οι χιμπατζήδες και άλλα.

Και όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή η κίνηση με το δάχτυλο κρύβει μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας. Σε έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν πως 3 είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο πρώτος αφορά στη βλέννα που υπάρχει στα τοιχώματα της μύτης μας. Η βλέννα είναι ένα κολλώδες υγρό το οποίο παγιδεύει μικρόβια, σκόνες, βακτήρια αλλεργιογόνα (πχ γύρη από τα λουλούδια).

Δεν τα αφήνει να περάσουν μέσα στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν φλεγμονές. Όταν λοιπόν «σκαλίζουμε» συνεχώς τη μύτη μας, καταστρέφουμε τη βλέννα αυτή με αποτέλεσμα οι βλαπτικοί παράγοντες να παρακάμπτουν με ευκολία το πρώτο «κάστρο αντίστασης» του οργανισμού μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής: Στο δέρμα μας υπάρχουν διάφορα μικρόβια. Όταν λοιπόν βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στην ευαίσθητη περιοχή της μύτης είναι σαν να ανοίγουμε την κερκόπορτα στις ασθένειες. Τα δάχτυλα πάντα είναι βρώμικα.

Μάλιστα οι γιατροί συνδέουν το «σκάλισμα» της μύτης με την μεταφορά του «χρυσίζοντος Σταφυλόκοκκου» (Staphylococcus aureus), ενός μικροβίου που εντοπίζεται στο δέρμα και μεταφέρεται στις βλεννογόνιες μεμβράνες. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις.

Επίσης το «σκάλισμα» έχει συνδεθεί και με τη μετάδοση πνευμονιόκοκκου.

Βλεννοφαγία και Ρινοτιλεξομανία

Οι δυο λέξεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την υγεία και τη μύτη μας. Το ψυχαναγκαστικό και συνεχές σκάλισμα της μύτης σε σημείο να αυτοτραυματίζεται το εσωτερικό της ονομάζεται Ρινοτιλεξομανία.

Η βλεννοφαγία πάλι, είναι η συνήθεια που έχουν πολλά μικρά παιδιά και όχι μόνο να ρουφάνε την μύτη τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι ρουφάνε και βάζουν στον οργανισμό τους τα μικρόβια.

Το χειρότερο δε από όλα είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το αποτέλεσμα του «σκαλίσματος» της μύτης τους σε κάποιο αντικείμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να εκτίθενται στα μικρόβια που έχουν βγει μαζί με τη βλέννα.



Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που...

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πάνοπλη η Ένωση για το ντέρμπι

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που βρίσκεται στο αντιψυκτικό και στο υγρό πλυσίματος παρμπρίζ.Δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι εξαιρετικά...