Στην επίτευξη νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τα τέλη της χρονιάς για ένα πρόγραμμα ύψους 15-20 δισ. δολαρίων στοχεύει η Ουκρανία. Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Κύριλο Τσεβτσένκο.
Ο Ουκρανός διοικητής υποστήριξε πως το Κίεβο έχει ήδη καταθέσει το σχετικό αίτημα προς το ΔΝΤ και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη νέα χρηματοδότηση, που ελπίζεται να προσφέρει μια ένεση έως 20 δισ. δολάρια για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, που θα βοηθήσει στην οικονομία να ορθοποδήσει.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανο-ευρωπαίοι «σύμμαχοι» μαζέψτε τον!
Πρόκειται για την πρώτη φορά που Ουκρανός αξιωματούχος αποκαλύπτει το συγκεκριμένο ύψος του ποσού που διεκδικεί το Κίεβο από τον διεθνή οργανισμό.
Εφόσον εγκριθεί, που είναι και το πιο πιθανό, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργό πακέτο βοήθειας του Ταμείου, μετά το πακέτο προς την Αργεντινή.
Διαβάστε επίσης: Ανατροπή Ζελένσκι: Πραγματικός ρωσικός στόχος ή νέος ελιγμός της Μόσχας;
Το προηγούμενο δάνειο που χορήγησε το ΔΝΤ προς την Ουκρανία, το Μάρτιο, στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που υπήρχε για την άμεση στήριξη της χώρας, ανήλθε σε 1,4 δισ. δολάρια.
Εως 40% του ΑΕΠ
Σημειώνεται πως λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική υποχώρηση που, μόνο για τη φετινή χρονιά, θα κυμανθεί στο 35% με 40% του ΑΕΠ. Παράλληλα αντιμετωπίζει μια μηνιαία δημοσιονομική «τρύπα» της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαρκή εξάρτηση από την εξωτερική βοήθεια της Δύσης.
Συμφωνίες swap line
Ο κ. Τσεβτσένκο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, με στόχο να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap line) με την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Το ύψος της συμφωνίας που συζητείται δεν έχει ανακοινωθεί.
Με ΕΚΤ
Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έχει ήδη μια προληπτική συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 10 δισ. ευρώ και μια αντίστοιχη συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Πολωνία
Πάντως, οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν πως η εφαρμογή της νέας συμφωνίας που υπεγράφη, την περασμένη Παρασκευή, με την Ρωσία επιτρέποντας να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική πηγή νέας χρηματοδότησης για τα κρατικά ταμεία. Αρκεί βεβαίως, η συμφωνία να κρατηθεί…