Δύο εικοσιτετράωρα μετά το γερμανικό φρένο στον τουρκικό αναθεωρητισμό και χωρίς ακόμη η Άγκυρα να έχει «χωνέψει» το «μπλόκο» των ΗΠΑ, στην αναβάθμιση και νέα αγορά τουρκικών F16, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανήλθε με την ίδια ανυπόστατη επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας.
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Η ικανοποίηση της Αθήνας από την ηχηρή στήριξη της Γερμανίας στο ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά και οι αναλύσεις διεθνών μέσων που διαβλέπουν ενδυνάμωση των ελληνικών συμμαχιών έναντι της απομόνωσης της Άγκυρας, αυξάνουν τον εκνευρισμό της Τουρκίας και τροφοδοτούν ένα νέο γύρο παροξυσμού της τουρκική ηγεσίας, με επιθετική ρητορική που ξεπερνά τα όρια.
Τα όπλα της τουρκικής προπαγάνδας γνωστά και αναμενόμενα: παραποίηση της ιστορίας, υποβάθμιση του «αντιπάλου», αντιστροφή της πραγματικότητας.
Δύο εικοσιτετράωρα μετά το γερμανικό φρένο στον τουρκικό αναθεωρητισμό και χωρίς ακόμη η Άγκυρα να έχει «χωνέψει» το «μπλόκο» των ΗΠΑ, στην αναβάθμιση και νέα αγορά τουρκικών F16, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας , Χουλουσί Ακάρ επανήλθε με την ίδια ανυπόστατη επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας.
Παραχαράσσοντας την ιστορία και επικαλούμενος το πρωτόκολλο του Λονδίνου κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό. «Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιός είναι ο επεκτατικός; Τα μάτια τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητής Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που απο την ίδρυση της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας» είπε.
Προς εσωτερική κατανάλωση και ενθάρρυνση του εθνικιστικού ακροατηρίου του, ο κ. Ακάρ για μία ακόμη φορά επιχείρησε να υποβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καλώντας τη χώρα μας να «μην ξοδεύεται» εν ολίγοις…
Και φυσικά επανέλαβε τον έωλο ισχυρισμό περί αποστρατιωτικποίησης των ελληνικών νησιών θέτοντας εν αμφιβόλω την ελληνική κυριαρχία. «Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης., όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα;! H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Tί θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;»
Και φυσικά σε αυτό το κλίμα, η Τουρκία επιμένει να απειλεί. Επιμένει πιθανόν να οραματίζεται ένα νέο καλοκαίρι του 2020 και την ένταση που προκάλεσε τότε στην Ανατολική Μεσόγειο με το ερευνητικό «Όρουτς Ρέις», επιχειρώντας να το επαναλάβει με το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν». Δεν υπολογίζει όμως σωστά, σχολιάζουν ειδικοί και αναλυτές, καθώς το καλοκαίρι του 2022 έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, με σημαντικότερο όλων την «υπερευαισθησία» της διεθνούς κοινότητας και όλων των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης έναντι οποιουδήποτε αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα «αφήνει» την Άγκυρα να εκτίθεται. Πιστή στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της κοινοποίησης στην διεθνή κοινή γνώμη των τουρκικών προκλήσεων, ψύχραιμα και αποφασιστικά απαντά στην τουρκική επιθετικότητα, ενισχύοντας της συμμαχίες της αλλά και την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και καθιστά τη χώρα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία άκρως κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο.
Πηγή: skai.gr
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.