Η Άγκυρα βάζει «ρότα» για νέες προκλήσεις, μέσω γεωτρύπανου που ξεκινά εργασίες στις 9 Αυγούστου – Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο – Η στάση της Ελλάδας
Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση είναι η Ελλάδα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στο πλωτό γεωτρύπανο “Abdulhamid Han”, το οποίο σύμφωνα με την Άγκυρα θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.
«Η Τουρκία πιθανώς ετοιμάζει ένα τζαρτζάρισνα με το Αμπντουλ Χαμιτ Χαν. Εκεί θα είναι το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. Νόμιζε ότι θα αιφνιδιαστεί η Ελλάδα και Κύρπος και τώρα αυτό που περιμένουμε είναι η πιθανή φιέστα στις 9 Αυγούστου για να δούμε που θα πάει το σκάφος αυτό. Αν κινηθεί δυτικότερα θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση με πρώτη της Ελλάδας», αναφέρει ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της ΝΔ, διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα
Τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία: Την ανάπτυξη του γεωτρύπανου νοτίως της Καρπάθου, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, την αποστολή του στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή στην κατεχόμενη Καρπασία όπου η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες στο παρελθόν.
Το Ισραήλ πάντως, φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αμφισβήτησης του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητώντας από την Ελλάδα την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης.
«Μία ακόμη κίνηση που ενισχύει τον άξονα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, οι δύο χώρες συμπλέουν , μια ταυτότητα συμφερόντων σ πολλά μέτωπα. Άλλη μία απόδειξη ότι το σύμφωνο είναι παράνομο και ανυπόστατο και δεν έχει γίνει δεκτό από καμία χώρα παγκοσμίως», δήλωσε ο διεθνολόγος, Γιάννης Παπαφλωράτος.
Η Άγκυρα έδειξε τον εκνευρισμό της εκδίδοντας αντι Navtex για αεροναυτική άσκηση στην ίδια περιοχή.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία εμμένει στην ακραία ρητορική με τον εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” να ζητά την αποστολή του γεωτρύπανου στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Ας στείλουμε αυτά τα πλοία εκ μέρους της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Ας κάνουν έρευνα με αυτή τη σημαία. Ας είναι η “ΤΔΒΚ” απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Έτσι θα θέσουμε τις βάσεις για τη de facto αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”», ανέφερε ο Τζιχάτ Γιαιτζι, Ναύαρχος ε.α.
Η Ελλάδα πάντως, συνεχίζει τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, με τον Νίκο Δένδια από την Καμπότζη να ενημερώνει τον Κινέζο ομόλογό του.
«Είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
During my meeting with 🇨🇳 FM, I received his assurance of support for Greece’s territorial integrity, sovereignty, and sovereign rights in the face of the challenges it faces.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 3, 2022
Η Ελλάδα διατηρεί σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις της με συνεχείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.
Νέες τουρκικές προκλήσεις – Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο
Αρκετές παραβιάσεις σημειώθηκαν και σήμερα στον ελληνικό εναέριο χώρο και συγκεκριμένα 52 από 18 τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα 3 ήταν οπλισμένα.
Η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές της συμμαχίες
Ελληνοαμερικανική άσκηση – Συνεκπαιδευση πιλότων Ελλάδας – ΗΠΑ, Αεροσκάφη F16 – F18
Την ίδια ώρα, ασκήσεις με σημαντικά μηνύματα διεξάγονται μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων χωρών.
Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, διεξήχθη την Δευτέρα 01 Αυγούστου 2022 στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,
Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 BLOCK 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS HARRY S. TRUMAN, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα. Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.