Ρωσία: Αποσυνδέει τους εχθρούς και επιβραβεύει τους φίλους στο Χρηματιστήριο


Σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εκδιώχθηκε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει δημιουργήσει ένα δικό της σύστημα για αντίποινα στους εχθρούς και δώρα στους φίλους.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο που προκύπτει από τις προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάργηση των τοπικών περιορισμών θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση κεφαλαίων στο εσωτερικό ενώ θα εξυπηρετεί τα κράτη που θεωρεί φιλικά.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Αγοράζει νομίσματα από Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Φίλοι και εχθροί

Από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχα θα επιτρέπει τις συναλλαγές σε επενδυτές των οποίων οι χώρες δεν συμμετέχουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίνοντας τέλος στην απαγόρευση που είχε τεθεί σε ισχύ μετά τον πόλεμο. Για τις «μη φιλικές» χώρες, ωστόσο, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ.

«Αρχικά ήταν ένα είδος capital controls απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αλλά τώρα είναι περισσότερο ζήτημα αρχής για τους Ρώσους» εξηγεί στο Bloomberg o  Κρίστοφερ Γκράνβιλ, γενικός διευθυντής στην TS Lombard του Λονδίνου. Είναι ακόμη ένα όπλο που έρχεται να προστεθεί στον ενεργειακό πόλεμο και το «μαρτύριο της σταγόνας» με το φυσικό αέριο.

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ρωσίας που παίρνει έναν ολοένα και πιο σκληρό διαχωρισμό φίλο από εχθρό σημειώνει το άρθρο.

Σημειώνει παράλληλα ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας μπορεί τώρα να επενδύσει σε νομίσματα εθνών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, αφού οι κυρώσεις μπλόκαραν τις αγορές ευρώ και δολαρίων.

Δεδομένων των συνθηκών…

«Δεδομένων των συνθηκών, θα είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν με τη Ρωσία», δήλωσε ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην κορυφαίος ρώσος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η οικονομία εμφανίστηκε ως νέο μέτωπο κατά της Ρωσίας σχεδόν αμέσως αφού ο Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Για να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο, οι ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στο εμπόριο και τις τράπεζες, πάγωσαν περίπου τα μισά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και έκοψαν πολλές από τις τράπεζές της από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Ανήμπορη να παρέμβει για να υπερασπιστεί το ρούβλι μόνο με γουάν και χρυσό, η κεντρική τράπεζα επέβαλε capital controls και άλλα έκτακτα μέτρα για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

Νέα κανονικότητα

Αλλά η Ρωσία γυρίζει σελίδα τώρα που οι εγχώριες αγορές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την καταιγίδα, σημειώνει το Bloomberg.

Τα απροσδόκητα ενεργειακά έσοδα και η κατάρρευση των εισαγωγών βοήθησαν το ρούβλι να ανακάμψει, επιτρέποντας στις αρχές να ανακαλέσουν τους περιορισμούς στα capital controls. Οι αποδόσεις των τοπικών ομολόγων επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κοιτάζουν στο εσωτερικό αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης. Άλλες προτάσεις όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το Bloomberg στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από τη χρήση «τοξικών» νομισμάτων και οι κρατικές εταιρείες θα πρέπει να μετατρέψουν τις ξένες συναλλαγματικές τους σε νομίσματα «φιλικών» χωρών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ορισμένοι επενδυτές αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγχώριες αγορές, είναι επίσης μια υπενθύμιση των προκλήσεων που θα ακολουθήσουν, τονίζει το Bloomberg.



Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που...

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πάνοπλη η Ένωση για το ντέρμπι

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που βρίσκεται στο αντιψυκτικό και στο υγρό πλυσίματος παρμπρίζ.Δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι εξαιρετικά...