Μετωπική για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή – Μητσοτάκης: Νόμιμη, αλλά όχι τεκμηριωμένη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη



Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για 54.000 παρακολουθήσεις επί των ημερών του. Την παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας – Καταθέστε πρόταση μομφής, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη συζήτηση τέθηκαν τρία ερωτήματα της αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος κλήθηκε επιμόνως από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μιχάλη Κατρίνη να δώσει εξηγήσεις:

Αν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επέβαλαν την παρακολούθηση του κινητού του και αν υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές ή ευρωβουλευτές που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Ο πρωθυπουργός υπήρξε κατηγορηματικός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη: «Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» δήλωσε αναφερόμενος στη δημόσια δήλωσή του προ ολίγων ημερών.

Η απάντηση Μητσοτάκη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Ποιος σας λέει να τα πείτε αυτά; Ότι η ΕΥΠ φτιάχνει ένα στεγανό, ένα παρακράτος; Ποιος σας λέει να πείτε ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να γνωρίζει ο πρωθυπουργός;».

Ο πρωθυπουργός υπήρξε σταθερός στην θέση ότι δεν αποκαλύπτονται δημοσίως θέματα που αφορούν σε υποθέσεις της ΕΥΠ και έψεξε τον κ. Τσίπρα επειδή προχώρησε σε σχολιασμό όσων διέρρευσαν πως ανέφερε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Πώς αισθάνεστε να χρησιμοποιείτε στοιχεία από μια συνεδρίαση κλειστή; Με κατηγορήσατε ότι έδωσα εντολή παρακολούθησης. Είναι ο λόγος σας ενάντια στον δικό μου. Οι πολίτες θα πιστέψουν ή εσάς ή εμένα. […] Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. Δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω με βάση τις αναφορές της ΕΥΠ ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω. Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά ήταν δύο, τώρα είναι ένας».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι όταν ήταν πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε να δώσει εντολή παρακολούθησης, τόνισε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι δεν έγιναν επί των ημερών σας παρακολουθήσεις. Μετά μας είπατε ότι δεν γνωρίζατε. Είδα ότι επί των ημερών σας έγιναν 54.000. Μία-μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Για μια παράταξη της Αριστεράς η προσέγγιση αυτή μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενη».

Σημείωσε εξάλλου ότι a priori κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά για περιπτώσεις βουλευτών πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη, που στην περίπτωση Ανδρουλάκη αυτό δεν συνέβη.

Ένα ολίσθημα δεν αρκεί

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του έργου που επιτελεί η ΕΥΠ, λέγοντας πως να ολίσθημα δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό, με μετρήσιμο εθνικό όφελος. 

Εξάλλου, αναφορικά με το ερώτημα εάν ήταν νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν επιμένει ότι είναι παράνομη, να προσφύγει τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Στο όνομα της διαφάνειας όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε πρόσφατα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών που βουλευτές ήταν σε ανοιχτή γραμμή» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να έρθει στη Βουλή ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Έρχονται αλλαγές

Επιμένοντας στη θετική ατζέντα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε θεσμικές αλλαγές με πρόνοιες προστασίας, και μάλιστα ειδικές για δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τη Βουλή, όπως έγινε με την ΠΝΠ, που κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν σε τέσσερα σημεία, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως εξής:

Τέσσερις αλήθειες

1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση ανάμεσα σε λογισμικά τύπου Predator και τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τα πρώτα δεν υπάρχουν στις ελληνικές αρχές. Οι νόμιμες επισυνδέσεις εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, από τις δράσεις της αστυνομίας, του λιμενικού, την τρομοκρατία. Λειτουργούν με ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε. Ήρθε η ώρα να επαξιολογήσουμε. 

2. Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε όπως προβλέπει η διάταξη του 2018. Όμως υποτιμήθηκε αφού αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Έπρεπε να δείξει διαφορετικά αντανακλαστική. Ήταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. 

3.Σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και τη μυστικότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Να μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Δύσκολη η κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται δεν λένε την αλήθεια.

4. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά και άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή υπογραφή εισαγγελέα και τήρησε όλες τις διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόταση μομφής ή θρασύδειλος πολιτικός

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του σήκωσε το γάντι καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της Βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε. Σας περιμένω, αλλιώς είστε θρασύδειλος πολιτικός. Θα βρείτε απέναντι 157» είπε.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για ακόμη μια φορά στο θέμα του χρόνου των εκλογών: «Ζητάτε εκλογές για να πάτε τη χώρα στην αστάθεια. Με οποίο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω. Στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε, ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται ούτε σε πιέσεις, ούτε σε παθογένειες, ούτε και στις δικές της αδυναμίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές για να σταματήσει να βυθίζεται η χώρα στον ζόφο και κάλεσε την αντιπολίτευση σε ανένδοτο θεσμικό αγώνα «για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας».

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία: Sold out το ματς της Εθνικής μπάσκετ στην «PAOK Sports Arena»

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αποψινή αναμέτρηση της...

Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στην αγαπημένη του γιαγιά με επίσκεψη στον τάφο της

Ο Χρήστος Μάστορας ερμηνεύει το τραγούδι «Γυρισμός» που...

Φωτιά σε ψητοπωλείο στη Γλυφάδα – Ξεκίνησε από την καμινάδα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτήριο στη Γλυφάδα νωρίς το...

Χίος: Έπεσε μπαλκόνι σε αυλή σχολείου στη Χίο

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στο 3ο...

Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία: Sold out το ματς της Εθνικής μπάσκετ στην «PAOK Sports Arena»

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αποψινή αναμέτρηση της Εθνικής μπάσκετ με τη Μεγάλη Βρετανία για τα προκριματικά του Eurobasket 2025 (18:30, Newsit.gr, ΕΡΤ3,...

Χρήστος Μάστορας: Το τραγούδι – αφιέρωση στην αγαπημένη του γιαγιά με επίσκεψη στον τάφο της

Ο Χρήστος Μάστορας ερμηνεύει το τραγούδι «Γυρισμός» που αφιερώνει στη γιαγιά του. Γυρίσματα για το βίντεο, έγιναν και στη Βόρεια Ήπειρο. Ο Χρήστος Μάστορας...

Φωτιά σε ψητοπωλείο στη Γλυφάδα – Ξεκίνησε από την καμινάδα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτήριο στη Γλυφάδα νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (24.11.2024) σε χώρο ψητοπωλείου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά στη Γλυφάδα ξεκίνησε...