Εμβολιασμός: Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, ενώ τόνισε ότι οι υγειονομικοί είναι πιθανό να πάρουν σειρά για χορήγηση τρίτης δόσης μετά τις ευπαθείς ομάδες.
Στο ξεκίνημα της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων σήμερα (13.09), υπογράμμισε τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Μάλιστα, έδωσε παράδειγμα από πρόσφατο μάθημα που παρέδωσε η ίδια σε τελειόφοιτους φοιτητές της ιατρικής πριν από μερικά 24ωρα.
«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.
«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», ήταν τα λόγια της.
Τρίτη δόση: Πιθανή επέκταση στους υγειονομικούς
Στο θέμα της τρίτης δόσης, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της σε ανασοκατασταλμένα άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Το χρονικό διάστημα χορήγησης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση, πλην των ανοσοκατασταλμένων που μπορεί να γίνει χορήγηση και σε τέσσερις μήνες.
«Υπάρχουν ομάδες που μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί», υπογράμμισε στη συνέχεια. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τελευταία μελέτη, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα σε υγειονομικούς μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την κατάργηση της μάσκας τους θερινούς μήνες. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130 (57,3%) ήταν θετικοί μετά από μοριακό έλεγχο. Υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη λοίμωξη των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.
«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στους υγειονομικούς, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού αλλά κυρίως για την αποφυγή του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει αν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του λόγω λοίμωξης», τόνισε.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις επέκτασης της χορήγησης τρίτης δόσης και σε άτομα κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε: «Πολύ νωρίς για περαιτέρω αύξηση των ομάδων εμβολιασμού με τρίτη δόση. Είμαστε στην αρχή και το να επεκταθούμε σε άλλες ομάδες, σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα, στοιχεία επιστημονικά που να δείχνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο».
«Το τεστ των αντισωμάτων, η δοκιμασία ελέγχου εξαρχής φάνηκε ότι είναι χρήσιμη για μελέτες οροεπιδημιολογικές. Όχι για χρησιμοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ επανάληψη έχετε ακούσει ότι δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων. Δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική να γίνεται προσδιορισμός αντισωμάτων έτσι ώστε κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο. Οι μελέτες έχουν δείξει τη ροπή μείωσης των αντισωμάτων στο εξάμηνο για αυτό και ο χρόνος για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι μετά από έξι ή οκτώ μήνες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για το τεστ αντισωμάτων.
Όσο για το αν ο ΕΜΑ έχει δώσει έγκριση για τρίτη δόση, σχολίασε: «Ο ΕΜΑ είναι ένας ρυθμιστικός οργανισμός τον οποίο ακολουθούμε, αλλά πάντα οι συστάσεις του δεν είναι απαγορευτικές. Κάθε χώρα έχει το περιθώριο να σταθμίσει τις ανάγκες και τα δεδομένα και αναλόγως να πράξει. Μέχρι να δρομολογηθούν οι τρίτες δόσεις και να εφαρμοστούν, ίσως να έχουμε και την επίσημη έγκριση του ΕΜΑ».
«Μικρά τα ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων»
Μεταξύ άλλων, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον φόβο πολιτών να εμβολιαστούν, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. «Πολλοί εμβολιασμοί έγιναν ή δεν έχουν γίνει, από το άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ και έγινε στο διάστημα από την αρχή των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας», σχολίασε και πρόσθεσε:
«Το 5%, τα 329 άτομα, είχαν προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Το 98% των ατόμων αυτών, δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη. Η συχνότητα που καταγράφεται για το mRNA εμβόλιο της Pfizer αφορά 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο».
«Η μελέτη είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο σε αλλεργική αντίδραση σε πραγματικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φαίνεται ότι υπάρχει υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια και αυτό έχει στερήσει την ανοσοποίηση ανθρώπων από τον κορονοϊό», τόνισε.