Σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τη συναίνεση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, προχώρησε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω πηγή ανέφερε πως η Γερμανία δεν σκοπεύει να υποστηρίξει μια κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τέτοια σχέδια δεν είναι γνωστά στην κυβέρνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά η πηγή που επικαλείται το Reuters.
Το δημοσίευμα του Bloomberg
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως ο Γερμανός καγκελάριος είναι έτοιμος να ανατρέψει τη μέχρι τώρα σταθερή θέση της Γερμανίας, η οποία αρνείται την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους.
Ειδικότερα, επικαλούμενο πηγές κοντά στην καγκελαρία το Bloomberg, ανέφερε ότι ο Σολτς -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα- άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση με την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χορηγηθούν ως δάνεια στα κράτη-μέλη και όχι ως επιχορηγήσεις.
Το δημοσίευμα σχολίαζε ακόμα ότι η αλλαγή στη γερμανική θέση ακολούθησε της σκληρής κριτικής από τους ευρωπαίους ηγέτες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου ύψους 200 δισ. ευρώ, που έχει στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ανισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ.
Παράλληλα, έχουν αυξηθεί δραματικά οι εκκλήσεις για την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα, στον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι σχεδιασμοί που εξετάζονται
Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ένα σαφές νέο πρόγραμμα αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανόν είναι να είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία ύψους 724 δισ. ευρώ. Ένα μέρος του είχε σχεδιαστεί από τον Σολτς, που το 2020 κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και το οποίο συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια.
Το πρόγραμμα SURE της ΕΕ -το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης ύψους 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων – θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίζεται σε χρέος, εφόσον ληφθεί η απόφαση, ανέφεραν οι ίδιες ανώνυμες πηγές .
Η επίσημη θέση της Γερμανίας
Επίσημα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε για τη θέση του καγκελάριου σχετικά με το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει την επιλογή αυτή.
Ο ίδιος καγκελάριος, την Παρασκευή στην Πράγα, απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Γερμανία θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντ’ αυτού, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιηθεί από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία. « Υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», είπε.
Τα εμπόδια του Γερμανού καγκελάριου
Ο Σόλτς για να δώσει το «πράσινο φως» θα πρέπει λάβει υπόψη του την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.
Στην προκαταρκτική τους απόφαση οι Γερμανοί δικαστές τον Απρίλιο του 2021 αποφάνθησαν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πιθανή ζημία από το μπλοκάρισμα του Ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία εν αναμονή της πλήρους απόφασης παρά από το να επιτραπεί η συνέχισή του στο μεταξύ. Άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι το από κοινού εκδοθέν χρέος της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, εφόσον το μέτρο παραμένει για μία και μοναδική φορά.
Τέλος, ο Σολτς είναι επιφυλακτικός σχετικά με την επερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Ο Γερμανός καγκελάριος επιθυμεί να δει τη νέα συμφωνία συνασπισμού της Ρώμης και να συζητήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη Μελόνι, προτού δεσμευτεί σε περαιτέρω ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το χρέος.