Δημόσιες πολιτικές που θα ταυτίσουν την Ελλάδα με την καινούρια έννοια της ευεξίας, θα αποτελέσουν αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας.
Στην αναπτυξιακή προοπτική της ευεξίας ως έννοιας που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Wellbeing που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Έχουμε μια χώρα που προσφέρει θαυμάσιο περιβάλλον και πολιτιστική παράδοση, ενώ η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο ως κύτταρο κοινωνικής συνοχής. Μπορεί κανείς να δει την έννοια της ευεξίας ως πρόκληση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και ως αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα και παγκόσμια, για την αναζήτηση ισορροπίας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «με αυτή την πτυχή της αναπτυξιακής ευκαιρίας πρέπει να ταυτιστεί η Ελλάδα. Οι επιλογές είναι στα σπάργανα. Πρέπει να διερευνήσουμε με συστηματικότητα τις δημόσιες επιλογές, να είμαστε καινοτόμοι σε εφαρμογές δημόσιων πολιτικών μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα».
Αναφερόμενος στον αρχαίο ελληνικό όρο «ευεξία» που ορίζει την ψυχική υγεία, το εύ που σημαίνει καλός και έξις που σημαίνει συνήθεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι παραπέμπει στις συμπεριφορές ως κρίσιμους ρυθμιστές της ισορροπίας του ψυχικού μας κόσμου. Και πρόσθεσε πως χρειάζεται «πολύ πιο ανοικτό μυαλό και κεραίες ευαίσθητες στις μικρές ρωγμές που μπορεί να γίνουν μεγάλες παγίδες».
Παγκόσμιες πολιτικές για το διαδίκτυο
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σχέση των παιδιών και εφήβων με το διαδίκτυο, λέγοντας πως ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημία και δυστυχώς τα στοιχεία είναι δυσάρεστα. Έξι στους δέκα εφήβους δείχνουν σημάδια εξάρτησης από το διαδίκτυο, εκφράζοντας, θυμό, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης ένα στα πέντε παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα πλήρους παραίτησης από κάθε είδους δραστηριότητες, μπροστά σε μια οθόνη, δεν κινούνται, κοιμούνται λίγο, δεν τρέφονται σωστά.
Εξέφρασε τον φόβο πως το ανθρώπινο μυαλό ως προϊόν εξελικτικής διαδικασίας ετών, δεν είναι προσαρμοσμένο να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα σε συνδυασμό με την ψηφιακή πραγματικότητα, και πως δεν έχουμε ιδέα πόσο προβληματικές μπορεί να είναι οι προβληματικές συνήθειες.
Τόνισε πως το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας και δεν θα εκπλαγεί «αν σε παγκόσμιο επίπεδο χρειαστεί να παρέμβουμε ρυθμιστικά για την έκθεση των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο».
Σημειώνοντας πως πρέπει να ενθαρρύνουμε όλους να ζητούν βοήθεια όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς το φόβο του στίγματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι το κόστος από τη μειωμένη παραγωγικότητα φτάνει το ένα τρις δολ. το χρόνο, «όμως μεγαλύτερο είναι το κόστος από τον ίδιο τον πόνο των ανθρώπων αυτών που αισθάνονται ότι βρίσκονται πολλές φορές σε ένα σκοτεινό δωμάτιο από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν και αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και από κάπου να πιαστούν».