Στο εδώλιο Μαλτέζοι αστυνομικοί για άγριες επιθέσεις σε μετανάστες



Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τις επανειλημμένες και πολλαπλές επιθέσεις

Άθλιες λεπτομέρειες για τη φερόμενη απαγωγή και τον ξυλοδαρμό μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροσόκ και της χρήσης σπρέι πιπεριού, από αστυνομικούς της Μάλτας προέκυψαν καθώς την Πέμπτη παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο στοιχεία.

Τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τις επανειλημμένες και πολλαπλές επιθέσεις εναντίον μαύρων αλλοδαπών υπηκόων εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη στάση της χώρας απέναντι στους μετανάστες. 

Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν κατήγγειλαν το έγκλημα νωρίτερα, ένα θύμα είπε: «Να πήγαινα στο ίδιο τμήμα όπου εργάζονταν οι επιτιθέμενοι μου; Και θα με πίστευαν;».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι κατηγορούμενοι έψαχναν για μετανάστες που κοιμόντουσαν έξω και χρησιμοποιούσαν τέιζερ και σπρέι πιπεριού εναντίον τους ενώ κοιμόντουσαν, κάτι που συνέβη «αρκετές φορές» σύμφωνα με τους μάρτυρες. Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν το ότι έβαλαν έναν μεθυσμένο μαύρο άνδρα σε ένα αυτοκίνητο, τον μετέφεραν σε άλλη τοποθεσία και τον χτύπησαν.

Μια άλλη είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούσε κανένα πρόβλημα, και στη συνέχεια να μεταφέρεται στην τοποθεσία πριν δεχτεί επίθεση. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στην αστυνομία έδειξε έναν από τους κατηγορούμενους να απειλεί έναν μαύρο άνδρα με ένα μαχαίρι με στυλό, ενώ βρισκόταν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η επόμενη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (18 Οκτωβρίου), όπου το δικαστήριο θα αποφασίσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η υπόθεση.

Η Μάλτα, κράτος μέλος της ΕΕ από το 2003, που δέχεται εισροές μεταναστών που περνούν από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τον ρατσισμό.

Τον Μάρτιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Μάλτα δεν σχεδίαζε να εισαγάγει μια μορφή νομιμοποίησης για άτομα που διέμεναν εκεί για πολλά χρόνια και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Άλλες ανησυχίες έχουν εκφραστεί σταθερά σχετικά με την αποτυχία ή την καθυστέρηση της χώρας να ανταποκριθεί σε ανθρωπιστικές εκκλήσεις στη θάλασσα και τη διατήρηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε απαράδεκτες συνθήκες σε «υποβαθμισμένους, ανθυγιεινούς» καταυλισμούς μεταναστών.

Τον Οκτώβριο του 2021, η πρώτη στρατηγική της χώρας κατά του ρατσισμού δρομολογήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ισότητας Έλενα Ντάλι. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό σαν να ήταν μια άμεση επίθεση εναντίον μας», είχε δηλώσει τότε.

Ροή Ειδήσεων

Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε τα σώματα του καλοριφέρ

Το καλοριφέρ είναι μια συσκευή από χάλυβα που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024

Σήμερα, Κυριακή (10.11.2024) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται...

K. Σακελλαροπούλου για Γ. Μπουτάρη: Ένας από τους πλέον ρηξικέλευθους δημάρχους

«Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για δύο θητείες,...

Ο Μικ Σουμάχερ μίλησε για τον πατέρα του 11 χρόνια μετά το ατύχημα: «Ήταν υποστηρικτικός αλλά και πιεστικός»

Ο Μικ Σουμάχερ, γιος του θρύλου της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ, μίλησε για τη σχέση με τον πατέρα του, όταν ήταν παιδί, στο...

Χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε τα σώματα του καλοριφέρ

Το καλοριφέρ είναι μια συσκευή από χάλυβα που σταθεροποιείται στον τοίχο κι αποτελείται από τις λεγόμενες «φέτες» (Αkan). Ο σύγχρονος τύπος θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ)...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024

Σήμερα, Κυριακή (10.11.2024) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Οσίου Αρσενίου Καππαδόκου, των Αποστόλων εκ των Εβδομήκοντα, του Ιερομάρτυρος Μίλου του...