Σίμος Κεδίκογλου: Νέοι κανόνες ελέγχου για την πιστοποίηση βιολογικού μελιού


Η αξία του ελληνικού μελιού και η καθιέρωσης του ελληνικού σήματος

Την  άμεση εκκίνηση των διαδικασιών βελτιστοποίησης των ελεγκτικών και λοιπών μηχανισμών για την αποτελεσματική και λειτουργική διαδικασία πιστοποίησης του βιολογικού μελιού, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας.

Στο μεταξύ αναμένεται ΥΑ για την άσκηση της βιολογικής γεωργίας, στην οποία θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις για τη βελτιστοποίηση του συστήματος της βιολογικής παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: ΟΜΣΕ: Αναγκαιότητα η εντατικοποίηση των ελέγχων στο μέλι

Επίσης, στη συνάντηση, τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας, οι προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αφορούν:

  • Στις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας (δημιουργία χωροχρονοσφραγίδας του επιθεωρητή του ΟΕΠ, έκδοση εντύπων μελισσοκομίας, ψηφιακή εφαρμογή)
  • Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (έλεγχοι στο βιολογικό μελισσοκόμο, αναλύσεις δειγμάτων με ευρύτερο φάσμα δεικτών, καθορισμός πλήθους ελέγχων ανά Περιφέρεια, εκπαίδευση ελεγκτών, έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τους ΟΕΠ κ.α.)
  • Στο βιολογικό κερί (ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη και υπολειμματικότητα στο βιολ. Κερί)

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, ανέλαβαν τη δέσμευση να κρατήσουν στενή επαφή για το βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥπΑΑΤ και τον κ.Κεδίκογλου για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού και της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος.



Ροή Ειδήσεων

Χίος: Έπεσε μπαλκόνι σε αυλή σχολείου στη Χίο

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στο 3ο...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια...

Χίος: Έπεσε μπαλκόνι σε αυλή σχολείου στη Χίο

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στο 3ο Γυμνάσιο της Χίου, όταν αποκολλήθηκε τμήμα μπαλκονιού παρακείμενης πολυκατοικίας. ...

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...