Εκλογές 2023: Σε κλίμα πόλωσης όπως το 2012, το 2015 και το 2019



ΟΙ εκλογικές μάχες της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζονται από το κλίμα πόλωσης- Ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς

Του Αντώνη Αντζολέτου

Καμία εκλογική μάχη δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς το θερμόμετρο να ανέβει κατακόρυφα ανάμεσα στους διεκδικητές της εξουσίας. Η «πόλωση» είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και δεν λείπουν οι ακραίοι χαρακτηρισμοί και οι σκληρές εκφράσεις. Δέκα χρόνια πίσω μπορεί να μην υπήρχαν τα πράσινα, τα γαλάζια και το κόκκινα καφενεία της δεκαετίας του 80, ωστόσο η ακραίες κοινωνικές εντάσεις το 2012 και τα διλήμματα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», «ευρώ ή δραχμή», κυριάρχησαν στις δυο κοντινές κάλπες που στήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κύριο χαρακτηριστικό; Η κατακρήμνιση του πολιτικού συστήματος με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας να περνούν το 35% τον Μάιο και το 55% τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το «θρόνο» του στην τρίτη θέση και την οικονομική ασφυξία εκμεταλλεύτηκαν οι λαϊκίστικες και φασιστικές δυνάμεις όπως η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ακολούθησαν θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή με την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ να κυριαρχεί.

Τον Ιανουάριο του 2015 η «κατάργηση των μνημονίων» δίχασε την ελληνική κοινωνία που ήταν ήδη ταλαιπωρημένη από την εποπτεία, τις αξιολογήσεις της τρόικας και τις απαιτήσεις της Γερμανίας για λιτότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας στις επόμενες κάλπες του Σεπτεμβρίου με το σύνθημα στις ομιλίες του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της «παλινόρθωσης του παλιού συστήματος». Για το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο μιλούσε η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική διαπραγμάτευση που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη και αργότερα πως χρέωσε τη χώρα με 100 δισεκατομμύρια ευρώ επαναφέροντας την στην ύφεση.

Το 2019 η μεσαία τάξη τιμώρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την υπερφορολόγηση, ενώ στο προεκλογικό παιχνίδι από τη Νέα Δημοκρατία είχε μπει από πολύ νωρίς και η Συμφωνία των Πρεσπών. Μεγάλο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας «έβραζε» με τις διαδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια να διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την τότε κυβέρνηση.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Λίγους μήνες πριν τις εκλογές όλα δείχνουν πως μαζεύεται αρκετή «εύφλεκτη πολιτική ύλη» έτοιμη να εκραγεί την άνοιξη. Για την οικονομία η κόντρα είναι ήδη πολύ σκληρή με αφορμή την ενεργειακή κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κυβερνητικά μέτρα-κοροϊδία», ότι η χώρα βουλιάζει σε ένα βούρκο και πως η κρίση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Από το Μαξίμου απαντούν συνεχώς πως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και επισημαίνουν την αναγνώριση που έχει η Ελλάδα διεθνώς για τα αναπτυξιακά βήματα που έχει κάνει.

Δεν είναι, όμως και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση όλο το παιχνίδι γύρω από την οικονομία. Είναι ενδεικτική η χθεσινή υψηλών τόνων κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Άμυνας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση έχει αυξήσει πολύ τα «ντεσιμπέλ» μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε και η υπόθεση των παρακολουθήσεων μέσα στον Αύγουστο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην κατάθεση νέας ερώτησης στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό συνδέοντας το ζήτημα με τις εκλογές και το ενδεχόμενο παρακολουθήσεις μέσω predator να γίνονται ακόμα. Μετά την ακρίβεια πριν από δυο εβδομάδες και πάλι οι δυο αρχηγοί θα βρεθούν στην Ολομέλεια αυτή τη φορά για τις υποκλοπές. Και ο πολιτικός υδράργυρος θα κοκκινίσει λίγο πριν τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Το πολεμικό κλίμα επιβεβαίωσε χθες ο  Γιάννης Οικονόμου που από το μπρίφιγκ έκανε έναν συνολικό απολογισμό της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που αποδοκιμάστηκε στις προηγούμενες εκλογές από τον ελληνικό λαό εξαιτίας της τραγικής κυβερνητικής του θητείας. Η ‘περήφανη διαπραγμάτευση’ των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα, τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, τα σχέδια για έφοδο στο Νομισματοκοπείο και παράλληλο νομισματικό σύστημα, οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών που ‘λιάζονταν’ στην ελληνική επικράτεια, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η απόπειρα απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης με τις περιβόητες τηλεοπτικές άδειες και την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, η φορομπηχτική πολιτική που εξόντωσε τη μεσαία τάξη, το σχέδιο άλωσης της ελληνικής Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή στενό συνεργάτη του κ.Τσίπρα, η απόπειρα πολιτικής και ηθικής εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων με όχημα την υπόθεση Νοβάρτις και αναρίθμητες άλλες επιλογές τον απαξίωσαν στη λαϊκή συνείδηση και έφεραν τη χώρα σε δεινή θέση σε κάθε επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα FM» μίλησε πάλι για ένα «καθεστώς λεηλασίας από γαλάζιες ακρίδες» και τόνισε πως «εμείς καλούμε όλο τον κόσμο στις 9 Νοεμβρίου που είναι η μεγάλη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η κοινωνία πρέπει να βγει μπροστά και να βάλει τα όρια, διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή». Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την κοινοβουλευτική διαδικασία θα επενδύσει πολύ στις κοινωνικές αντιδράσεις επιχειρώντας να φτιάξει ένα κύμα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες. Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται να κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

ΕΛΑΣ: Προσοχή στις μετακινήσεις λόγω της επιδείνωσης του καιρού

Η ΕΛΑΣ καλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνονται για τον καιρό και την...

Στέφανος Κασσελάκης: Αποκάλυψε το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας

Η παρουσίαση του λογότυπου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου πάρτι που έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου ...

Καιρός: Πρόβλεψη για την εβδομάδα των Χριστουγέννων

Η επιδείνωση του καιρού θα γίνει αισθητή από αύριο Δευτέρα - Υποχώρηση των φαινομένων από την Παρασκευή ...