Το καλάθι του νοικοκυριού φουντώνει την πολιτική κόντρα



Σε κάθε περίπτωση, όμως το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι το πρώτο «crash test» για το Μαξίμου και το πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα δείξει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μαρκετ.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε ένα πράγμα συμφωνούν στα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πως η σύγκρουση μεταξύ τους μέχρι τις εκλογές θα είναι σφοδρή.

Και μπορεί η οικονομία να αποτελεί τον «οδηγό» της μετωπικής κόντρας ανάμεσα στους δυο διεκδικητές της εξουσίας, ωστόσο τόσο οι παρακολουθήσεις όσο και το θέμα με της διαγραφής του βουλευτή της πλειοψηφίας, Ανδρέα Πάτση, δεν βγαίνουν από την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιχειρώντας ο Αλέξης Τσίπρας να «ξανασυστηθεί» με τη μεσαία τάξη, από την οποία έχασε τις εκλογές του 2019, κάνει συχνές αναφορές πλέον στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία των κατοικιών από τους πλειστηριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όμως το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι το πρώτο «crash test» για το Μαξίμου και το πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση θα δείξει τα αντανακλαστικά της απέναντι στην ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μαρκετ.

Μπορεί η βενζίνη σε ένα μέσο νοικοκυριό να μην έχει άμεσο αντίχτυπο, καθώς είτε δεν έχει είτε αποφεύγει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της, όμως η αγορά των βασικών ειδών διατροφής δεν μπορούν να φύγουν από την καθημερινότητα.

Η στόχευση του Μαξίμου για το συγκεκριμένο μέτρο είναι τριπλή:

– Δημιουργία ενός εργαλείου μέσω του οποίου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής.
– Δίνεται κίνητρο στον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό στις αλυσίδες των σούπερ μαρκετ, ώστε να ρίξουν τις τιμές.
– Εξασφαλίζεται σε ορισμένα βασικά αγαθά ότι οι τιμές τους θα είναι φθηνότερες σε σχέση με το πόσο κοστίζει μια ευρύτερη κατηγορία αγαθών.

Κάθε εβδομάδα θα μπαίνουν πιθανότατα και νέα προϊόντα στο καλάθι. Τα καταστήματα στην είσοδό τους έχουν ήδη αναρτήσει τη συγκεκριμένη λίστα.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα βρεθεί στην αιχμή της επικαιρότητας.

Όχι μόνο γιατί το σύνολο της αντιπολίτευσης θα το κάνει «φύλλο και φτερό», αλλά γιατί τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας αναμένουν αποτελέσματα στην τσέπη τους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού και πυροτεχνημάτων». Τι ρωτούν; «Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα περάσει ως αύξηση στις τιμές των υπόλοιπων 14.000 προϊόντων η συγκράτηση των τιμών στις 50 μόλις ετικέτες του καλαθιού;».

Όλο το περιβάλλον σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις στην αγορά είναι εκρηκτικό, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι έτοιμες να πατήσουν το «κόκκινο κουμπί» των κοινωνικών αντιδράσεων. Η πρόβα τζενεράλε θα πραγματοποιηθεί στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Τον τόνο της πολιτικής κόντρας – που δεν περιορίζεται μόνο στην ακρίβεια – τον δίνουν από την αρχή της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και την σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου ο Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε από τον ΑΝΤ1 εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας:

«Η αντιπολίτευση έχει επενδύσει στην αποτυχία της χώρας για να την μετατρέψει σε αποτυχία της Κυβέρνησης.

Επειδή δεν ήρθε η μεγάλη αποτυχία για να πέσει η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν αχταρμά».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κάνει «εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο». 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να απαντήσει στην ερώτηση που του κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή νέα δημοσιεύματα συνδέει τις υποκλοπές με τις επερχόμενες κάλπες.

Τονίζει πως το ζήτημα δεν έχει διαλευκανθεί και συνεπώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων της Νέας Δημοκρατίας, μέσω predator, την προεκλογική περίοδο.

Στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακυκλώνει τα ίδια πράγματα.

Η Εξεταστική τελείωσε, όλα ειπώθηκαν εκεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για το θέμα.

Συμπληρώνουν, μάλιστα πως όλοι οι αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει τέτοια συστήματα παρακολούθησης.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...