Οι τουρίστες, που περιηγούνταν με πλοίο σε ποταμό, απήχθησαν την Πέμπτη από μέλη της κοινότητας Κουνινίκο, τα οποία ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση για να επέμβουν οι αρχές μετά τη διαρροή, τη 16η Σεπτεμβρίου, 2.500 τόνων αργού σε ποταμό.
Αυτόχθονες σε τομέα του Περού όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου άφησαν ελεύθερους χθες Παρασκευή, έπειτα από διαπραγματεύσεις, τους εκατό και πλέον τουρίστες που πήραν ομήρους την προηγουμένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη βοήθειας από τις αρχές έπειτα από διαρροή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Οι τουρίστες, που περιηγούνταν με πλοίο σε ποταμό, απήχθησαν την Πέμπτη από μέλη της κοινότητας Κουνινίκο, τα οποία ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση για να επέμβουν οι αρχές μετά τη διαρροή, τη 16η Σεπτεμβρίου, 2.500 τόνων αργού σε ποταμό.
Ανάμεσα στους τουρίστες που απήχθησαν ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι 27 είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας. Οι υπόλοιποι 80 είναι Περουβιανοί.
Το γραφείο του μεσολαβητή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν αποτέλεσμα οι απαγωγείς να «αποδεχθούν το αίτημά μας να απελευθερώσουν» τους τουρίστες.
«Μας άφησαν ελεύθερους όλους», είπε λίγο αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνχελα Ραμίρες, περουβιανή ποδηλάτισσα που ήταν ανάμεσα στους ομήρους των αυτοχθόνων.
Πρόσθεσε ότι ήταν εμφανές πως οι τουρίστες ένιωθαν «πολύ άγχος, πολλή κούραση», καθώς αγνοούσαν ποια θα είναι η τύχη τους τις 28 ώρες που κράτησε η ταλαιπωρία τους και σταδιακά άρχιζαν να διψούν και να πεινούν.
«Επιστρέφουν ήδη στις χώρες τους», ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στη Λίμα ο υπουργός Τουρισμού, ο Ρομπέρτο Σάντσες.
Ηγέτης της κοινότητας των αυτοχθόνων τόνισε πως η απαγωγή αποφασίστηκε να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει αντιπροσωπεία για να διαπιστώσει τη ζημιά στο περιβάλλον που έχει προκαλέσει η διαρροή του πετρελαίου.
Πρόσθεσε ότι οι τουρίστες κρατήθηκαν πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν αναμονή εξεύρεσης λύσης.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε τμήμα του Μαρανιόν, ποταμού που περνάει από την περιοχή της κοινότητας Κουνινίκο.
Ομάδες αυτοχθόνων εμποδίζουν εξάλλου από την Πέμπτη τη διέλευση πλοίων όλων των τύπων από το ποτάμι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή αργού εξαιτίας τρύπας στον αγωγό Norperuano (ONP) στην επαρχία Λορέτο.
Την 27η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες στον τομέα που πλήττεται, στα εδάφη των κοινοτήτων Κουνινίκο και Ουραρίνας, όπου ζουν κάπου 2.500 αυτόχθονες.
Ο αγωγός Norperuano ανήκει στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petroperú. Συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα δημόσια έργα στο κράτος των Άνδεων. Κατασκευάστηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες για να μεταφέρεται πετρέλαιο από την περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην Πίουρα, κοντά στις ακτές· έχει μήκος κάπου 800 χιλιομέτρων.
Η εταιρεία αποδίδει τη διαρροή σε επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας διανοίχτηκε εσκεμμένα «τρύπα 21 εκατοστών στον πετρελαιαγωγό».
Η Petroperú κάνει λόγο για δέκα επιθέσεις εναντίον του αγωγού της στη Λορέτο από τον Ιανουάριο που προκάλεσαν πετρελαιοκηλίδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.