Από το φθινόπωρο του 2022 είναι δύσκολο να συναντήσεις αμπελοτεμάχια στους αμπελώνες του Μπορντό χωρίς να έχουν πρόβλημα και ενώ γίνονται μικρά βήματα για περιφερειακή στήριξη της αναδιάρθρωσης του αμπελώνα, το πρόβλημα παραμένει για τους ηλικιωμένους αμπελουργούς που επιθυμούν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.
Το σχέδιο για τη χρήση κοινοτικής βοήθειας που διαχειρίζεται η περιφέρεια Nouvelle-Aquitaine, στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εξέταση της ενίσχυσης για τη μετατροπή των πλεονασματικών αμπελώνων σε άλλες καλλιέργειες (κάνναβη, ελιές, επιτραπέζια σταφύλια, κ.λπ.). Όμως, τα επανειλημμένα αιτήματα για μόνιμη πριμοδότηση εκρίζωσης στον αμπελώνα της Gironde προσκρούουν σε σημαντικές πολιτικές και ρυθμιστικές δυσκολίες (που απαιτούν εκ των προτέρων αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς).
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Εγκαταλείπεται ο αμπελώνας του Μπορντό
Η προτίμηση του υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, βρίσκεται στη λύση των περιφερειακών ενισχύσεων οι οποίες δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη μόνιμη εκρίζωση ως έχει, αλλά να χορηγήσουν ενισχύσεις για τη μετατροπή αμπελοτεμαχίων σε άλλες γεωργικές δραστηριότητες.
Αν και αυτό το περιφερειακό εργαλείο απομένει να κατασκευαστεί, φαίνεται ήδη ότι αυτό το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των αμπελουργών, που έχουν κάνει αίτημα για συνταξιοδότηση και σε περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων τα ενοίκια δεν είναι πλέον ασφαλισμένα σημειώνει ο Stéphane Gabard, ο πρόεδρος του συνδικάτου AOC Bordeaux και Bordeaux Supérieur. Ως έχει, το σχέδιο μπορεί «να προσαρμοστεί σε άτομα ηλικίας 40 ετών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεριζώσουν για να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος που είναι έτοιμος να εκριζώσει για να σταματήσει τη δραστηριότητά του, θα κάνει επενδύσεις για την εκτροφή αγελάδων ή την παραγωγή μήλων», συνοψίζει ο Jean-Samuel Eynard, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων (FDSEA 33).
Ανοίξτε ξανά τις πόρτες
Οι ανάγκες ρύθμισης του παραγωγικού δυναμικού διατυπώνονται επίσης στους αμπελώνες της Côtes-du-Rhône και του Languedoc, οι οποίοι επηρεάζονται επίσης από τις εμπορικές και οικονομικές δυσκολίες διάθεσης των ερυθρών κρασιών ονομασίας προέλευσης (γαλλική υποκατανάλωση, διαδοχή υγειονομικών/γεωπολιτικών κρίσεων / κλιματολογικών…) , αλλά με ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις (καθυστέρηση αναφύτευσης και επιθυμία στροφής σε λευκές ποικιλίες του αμπελώνα στο Ροδανό, προσωρινή εκρίζωση για αγροοικολογικά μέτρα, απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση). Με αίτημα την οριστική εγκατάλειψη για το Μπορντό, ο Stéphane Gabard σημειώνει τη συλλογική ανάγκη ρύθμισης του δυναμικού παραγωγής: «Ελπίζουμε να εστιάσουν προσεκτικά στην οικονομική κατάσταση, η οποία δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πόρτες έχουν κλείσει, εργαζόμαστε για να τις ξανανοίξουμε».