Προγραματίζονται και άλλες ασκήσεις που θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου – Μια σημαντική συνεκπαίδευση Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας με το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” – Σε εξέλιξη αεροναυτική ασκήση Μέδουσα στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία
Στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται οι κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες δείχνοντας την δύναμη αποτροπής που έχουν συστήσει οι χώρες της Αν. Μεσογείου εκτός της Τουρκίας.
Μια σημαντική συνεκπαίδευση Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας ξεκινά αύριο για δύο ημέρες με το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” στα νότια της Κρήτης και για πρώτη φορά τα ελληνικά και γαλλικά Rafale θα βρεθούν στον αέρα στην πρώτη τους διεθνή συμμετοχή σε άσκηση.
Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η αεροναυτική ασκήση «Μέδουσα» στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία και αύριο είναι η τελική φάση στις ακτές της Αλεξάνδρειας.
Παράλληλα, προγραματίζονται και άλλες ασκήσεις που θα γίνουν πριν το τέλος του χρόνου.
Υπεγράφη η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου – Τι προβλέπει
Νωρίτερα, υπεγράφη η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν πριν από λίγο και στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας (“Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης”) σε ειδική τελετή.
«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου.
Ενδεικτικές του θερμού κλίματος που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, ήταν οι δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών:
Νίκος Δένδιας
«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας @npanagioto υπέγραψε παρουσία μου, όπως και παρουσία του ΑΝΥΠΕΞ @MVarvitsiotis, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Κυβερνήσεων 🇬🇷&🇪🇬 για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, M. Zaki. pic.twitter.com/i9PKIW6j9j
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 22, 2022
Νίκος Παναγιωτόπουλος
«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.
»Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές.
»Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».
Σαμέχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου
«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.
»Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι, υπουργός Άμυνας Αιγύπτου
«Είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών
»Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Tι προβλέπει η συμφωνία
Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η συμφωνία
- Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)
- Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
- Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω τα σύνορα της Ελλάδας και σε συνέχεια σειράς διπλωματικών συμφωνιών όπως με:
- Tην Ιταλία το 2000
- Την Μάλτα το 2008
- Την Κύπρο το 2014
- Και την Αίγυπτο το 2022
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.