Αθήνα και Κάιρο έδωσαν τη χαριστική βολή στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις μετά την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο, Ελλάδα και Αίγυπτος με μία νέα κίνηση ιδιαίτερης βαρύτητας και συμβολισμού, επιβεβαίωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την αγαστή συνεργασία και συμπόρευσή τους στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο τους ως παράγοντες και πυλώνες της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.
Οι δύο χώρες έδωσαν τη χαριστική βολή στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και μετά την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία, Αθήνα και Κάιρο, δια των Υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μοχάμεντ Ζάκι, προχώρησαν στον καθορισμό περιοχών Έρευνας και Διάσωσης. “Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές” σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αιγύπτιος ομολόγός του, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός πως η συμφωνία “επιβάλλεται από το μέγεθος των κοινών προκλήσεων και απειλών που αντιμετωπίζουμε” όπως είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στο προσεχές διάστημα “θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα και σε όλους τους άλλους τομείς”.
Μία νέα κίνηση με την οποία οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο ενώ παράλληλα καταρρίπτει στην πράξη τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία το 2020 επιχείρησε να επεκτείνει μονομερώς τις δικές της περιοχές έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών.
Ως μία ακόμη σημαντική ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, “ζυγίζει” η ελληνική διπλωματία τη νέα συμφωνία των δύο χωρών καθώς πρόκειται για μία κίνηση που επισφραγίζει την κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας και διευρύνουν την βεντάλια της στρατηγικής των δύο χωρών που έχει ως θεμέλιο λίθο αποκλειστικά το διεθνές δίκαιο, και μετατρέπεται σε νέο ράπισμα στις αβάσιμες ορέξειςκαι αμφισβητήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. . “Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα” σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία του οποίου και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι, υπεγράφη η συμφωνία.
“Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών” πρόσθεσε ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής διπλωματίας κ. Σούκρι.
Η νέα ιστορική και σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου λίγες ώρες μετά την πολυδιαφημισμένη χειραψία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι ,στο περιθώριο του μουντιάλ στο Κατάρ, εντείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας η οποία βλέπει να αποδομούνται τα σχέδιά της και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Δεδομένων αυτών των συνθηκών ο Χουλουσί Ακάρ, έστησε νέο ανθελληνικό σόου. διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντιστρέφοντας κατά την προσφιλή του τακτική την πραγματικότητα. “ Η Ελλάδα κάνει κάθε είδους προσπάθειες αύξησης της έντασης, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με διεκδικήσεις και απαιτήσεις που ξεπερνούν τη λογική, τη λογική και το νόμο, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο κόσμο” ισχυρίστηκε ο τούρκος Υπουργός ‘Αμυνας.
Η προπαγάνδα δε, συνεχίστηκε και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκδοση του δελτίου με τις θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν για το 2023, στο οποίο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται παραβάτης ενώ αναφέρεται ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. “Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία. Η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ” αναφέρεται στο σχετικό δελτίο .
Όσο όμως και αν τα τουρκικά fake news βρίσκουν πιθανά ευήκοα ώτα στο εσωτερικό της Τουρκίας και το εθνικιστικό ακροατήριο του Ταγίπ Ερντογάν και των “συν αυτώ”, η διεθνής κοινότητα επαρκώς ενημερωμένη από την ελληνική διπλωματία, απορρίπτει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας και κάθε παράλογη τουρκική διεκδίκηση. Αυτό άλλωστε ήρθε να επιβεβαιώσει και να προστεθεί σε σειρά άλλων υποστηρικτών της Ελλάδα και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι , επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα. “Επιβεβαιώνω την δήλωση αυτή του Ταγιάνι και επιβεβαιώνω, επίσης, ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να εργαστώ και να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες της Μεσογείου γενικότερα” τόνισε η ιταλίδα πρωθυπουργός και ανέφερε επίσης ότι θέλει να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση τυχόν “υβριδικών πολέμων”, φωτογραφίζοντας την Άγκυρα και τις προβοκάτσιες της.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.