Οι τρεις μεγάλες μάχες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μέχρι το τέλος του χρόνου



Σήμερα το εναρκτήριο πυρ με την κατάθεση Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Όσο κι αν οι κάλπες απέχουν μήνες μακριά είναι γεγονός πλέον ότι η χώρα έχει “βουτήξει” στα βαθιά μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, το μέλλον της οποίας προδιαγράφεται θολό και οξύ με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης. Μία μάχη στην οποία η κυβέρνηση “κατεβαίνει” έχοντας στην πρώτη γραμμή το κυβερνητικό της έργο με έμφαση τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν την οξεία αντιπαράθεση με βασικό “όπλο” τη σκανδαλολογία.

Τα μέτωπα της μάχης μέχρι και το τέλος του χρόνου, οπότε μετά θα μπούμε και επισήμως στην προεκλογική χρονιά του 2023, είναι τρία και τοποθετούνται χωροταξικά και πολιτικά στην Βουλή. Το εναρκτήριο πυρ αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μία συνεδρίαση η οποία διεξάγεται μετά από αιτήματα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθουν και να τοποθετηθούν αναφορικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, αλλά και την λειτουργία του Predator ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, οι κ.κ. Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, φερόμενοι ιδιοκτήτες – όπως τους αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση – των εταιρειών KRIKEL και INTELLEXA και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας της Intellexa Ταλ Ντίλιαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης θα δώσει το “παρών”, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ετοιμάζονται όλο το τελευταίο διάστημα για την ακροαματική διαδικασία. Σε ότι αφορά δε, του υπόλοιπους κληθέντες ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχτεί μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι γραπτό υπόμνημα.

Επιπλέον, αναμένεται να αιτηθούν η συζήτηση στην επιτροπή να είναι δημόσια ενώ σε περίπτωση που οι κληθέντες δεν παραστούν αναμένεται να ζητήσουν ακόμα και την βίαιη προσαγωγή ως ύστατο μέτρο, κάτι το οποίο σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές δεν έχει δικαίωμα να κάνει η επιτροπή βάσει του Κανονισμού της Βουλής, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να εστιάσει και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρα και Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενστάσεις για το ζήτημα του απορρήτου και της άρσης του. Μάλιστα ο Βουλευτής Ηλείας φέρεται να ζήτησε με επιστολή που απέστειλε την αντικατάστασή του από την επιτροπή και συνεπώς δεν θα παρίσταται στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο οι λόγοι που επικαλέστηκε να έχουν γίνει γνωστοί.
Αντιθέτως, η Ολγα Κεφαλογιάννη, θα είναι κανονικά παρούσα, επιμένοντας ωστόσο στις ενστάσεις της με τους κεντρικούς χειρισμούς στο θέμα του απορρήτου, καθώς σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Νewsbomb εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία της, σημειώνοντας πως ήταν λάθος η απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου που θέσπισε η κυβέρνηση το 2021, όπως επίσης είναι λάθος η νέα πρόβλεψη για ενημέρωση του θύματος έπειτα από τριετία και εφόσον δοθεί έγκριση από τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί και η δεύτερη κοινοβουλευτική μάχη με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, του οποίου η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και θα κατατεθεί με ενσωματωμένες τις αλλαγές, οι οποίες προτάθηκαν κατά τη διαβούλευση. Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές εκτιμήσεις η συζήτηση του νομοσχεδίου δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όταν ολοκληρωθεί θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας, όπου στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφισή του πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ανοιχτή σε αλλαγές που αφορούν την καταστροφή αρχείων, ως προς τη θεσμική διαδικασία που θα ακολουθείται αλλά φαίνεται να απορρίπτει πιθανές αλλαγές στον χρόνο ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, η οποία σήμερα προβλέπεται να είναι μετά τα τρία έτη και έχει προκαλέσει τη μήνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μάχη του προϋπολογισμού

Το επόμενο οχυρό για το οποίο τα κόμματα θα ριχτούν στη μάχη είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, η οποία θα διεξαχθεί κατά το πενθήμερο 13-17 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η προεκλογική μάχη θα δοθεί στον τομέα της οικονομίας, έχει δώσει ήδη τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο που προάγει η οικονομική της πολιτική εν μέσω μιας εξωγενούς κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε πως “το μήνυμα που εκπέμπει συνολικά η οικονομική μας πολιτική είναι ένα μήνυμα σιγουριάς και ρεαλισμού, αλλά κι ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων, που θα υλοποιηθεί σταδιακά όπως για παράδειγμα η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε 2.3 εκατομμύρια πολίτες, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η αύξηση των συντάξεων κατά 7.75%. Παράλληλα υπάρχει και ένα απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως κάποια μορφή food pass ή και ρυθμίσεις που να αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά δανειοληπτών. ​

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Champions League: Η Λίβερπουλ βύθισε την Ρεάλ Μαδρίτης, γκολ ο Παυλίδης στην επική ανατροπή της Μπενφίκα – Αποτελέσματα, φάσεις, γκολ

Η 5η αγωνιστική στο Champions League ολοκληρώθηκε με τους αγώνες της Τετάρτης (27/11/24), με το γκολ και το θέαμα να είναι τεράστιο για...

Μία ματιά στα εντυπωσιακά υποβρύχια γυρίσματα του νέου «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Ο Τομ Κρουζ έδωσε στους θαυμαστές του μια μοναδική εικόνα από τα υποβρύχια γυρίσματα της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας του «Mission: Impossible – The...

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και Τουρκία

«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο...