Ρίσι Σούνακ: Κήρυξε το τέλος της «χρυσής εποχής» στις σχέσεις Βρετανίας – Κίνας



Ο Ρίσι Σούνακ είπε πως η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο, όπως είχε χαρακτηριστεί η διμερής συνεργασία από τη συντηρητική κυβέρνηση το 2015, έχει πλέον λήξει.

Του Θανάση Γκαβού

Η Κίνα και οι προκλήσεις που συνιστά για την ασφάλεια της Βρετανίας και της Δύσης ήταν στο επίκεντρο της καθιερωμένης ομιλίας περί εξωτερικής πολιτικής του Βρετανού Πρωθυπουργού στο ετήσιο δείπνο του λόρδου δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ρίσι Σούνακ είπε πως η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο, όπως είχε χαρακτηριστεί η διμερής συνεργασία από τη συντηρητική κυβέρνηση το 2015, έχει πλέον λήξει.

Ο κ. Σούνακ επέκρινε την Κίνα για το μη σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της και για την απειλή που συνιστά για τις δυτικές αξίες και συμφέροντα. Ωστόσο, σε μία αποστροφή που έχει προκαλέσει επικρίσεις από τα «γεράκια» στο κόμμα του που ζητούν σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου, παρατήρησε πως η Βρετανία δεν μπορεί απλά να αγνοήσει τη σημασία της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις.

«Χρειάζεται να εξελίξουμε την προσέγγισή μας έναντι της Κίνας. Ας είμαστε ξεκάθαροι – η αποκαλούμενη ‘χρυσή εποχή’ έχει τελειώσει, μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση. Αλλά ούτε θα πρέπει να βασιζόμαστε σε απλοϊκή ψυχροπολεμική ρητορική», είπε ο Βρετανός ηγέτης.

Συνέχισε λέγοντας «αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα αποτελεί μία συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια πρόκληση που γίνεται όλο και πιο οξεία καθώς μετακινείται προς ακόμα μεγαλύτερο απολυταρχισμό». Συμπλήρωσε όμως πως το Ηνωμένο Βασίλειο «απλά δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις, στην παγκόσμια σταθερότητα ή σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες «το κατανοούν αυτό επίσης» και ότι αυτές οι χώρες μαζί «μπορούν να διαχειριστούν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων μέσω διπλωματίας και διαλόγου».

Συμπέρανε ότι αυτή η προσέγγιση απαιτεί τη «δραματική» βελτίωση της ανθεκτικότητας της Βρετανίας και κυρίως της οικονομικής ασφάλειάς της.

Έκανε αναφορά στις σπάνιες λαϊκές διαμαρτυρίες στην Κίνα κατά της στρατηγικής ενάντια στην COVID-19, σχολιάζοντας ότι αντί να ακούσει τους πολίτες η κινεζική κυβέρνηση «έχει επιλέξει περαιτέρω καταστολή». Αναφέρθηκε δε και στον ξυλοδαρμό και σύλληψη δημοσιογράφου του BBC από τις αρχές στη Σανγκάη.

Είπε επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα στη Βρετανία για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Καταθέτει η μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του skai.gr, η Πόπη επικοινώνησε με το Ανθρωποκτονιών και ζήτησε να μεταβεί αυτοβούλως και να καταθέσει. ...

Τουρκία: Έντονη αντίδραση στην αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι παρακολουθείται στενά «κάθε εξέλιξη που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στο νησί της Κύπρου και να θέσει σε...