Δυσκολίες στις ευρωπαϊκές αγορές αντιμετωπίζουν φρούτα και λαχανικά, με την ζήτηση να είναι υποτονική και τις τιμές να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι εξαγωγείς να ευελπιστούν σε αλλαγή του κλίματος από τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η εμπορική περίοδος των λαχανικών εξελίσσεται με μεταβολές στους όγκους παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών και ειδικά για τις ντομάτες και τα αγγούρια.
Διαβάστε επίσης: Αγροτικά προϊόντα: Ανατροπή στο ισοζύγιο το 9μηνο – «Γύρισε» σε αρνητικό
«Οι τιμές είναι γενικά χαμηλές αυτή τη στιγμή, καθώς η ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μάλλον υποτονική λόγω της παρουσίας τοπικής παραγωγής (παρά την αρχική πρόβλεψη), του αυξημένου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες και της οικονομικής ύφεσης», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της ντομάτας η Ολλανδία είχε σημαντικές ποσότητες όπως και η Πολωνία. Επιπλέον, οι εισαγωγές από το Μαρόκο, με σημαντικές ποσότητες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ζήτηση για τα ενωσιακά προϊόντα δεν είναι μεγάλη.
Πάντως, οι εξαγωγές αγγουριών παρουσίασαν αύξηση 17,7% και από 1/9 έως 2/12/22 αυτές ανέρχονται σε 11.024 τόνους έναντι 9.366 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Ανάκαμψη από …Ιανουάριο
«Στις καταναλωτικές αγορές σήμερα η προσφορά και η ζήτηση δεν είναι ισορροπημένες. Υπάρχουν προϊόντα απ’ όλες τις πηγές προέλευσης με υπερβολική προσφορά σε σύγκριση με την ζήτηση, η οποία είναι στο ήμισυ. Επίσης, οι αγορές χονδρικής είναι υποτονικές με την κατανάλωση να είναι επίσης, χαμηλή σε ολόκληρο τον κλάδο των οπωροκηπευτικών», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι αυτή η πτώση της κατανάλωσης μπορεί να δικαιολογηθεί με την εποχή, τον πληθωρισμό αλλά και τη γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα που δεν ευνοεί την κατανάλωση.
Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των οπωροκηπευτικών, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί γιατί όπως υπογραμμίζουν οι εξαγωγείς, υπάρχουν όλα τα προϊόντα στην αγορά: Εκείνων που δεν απορροφώνται-πωλούνται γρήγορα, εκείνων που βρίσκονται στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου με λιγότερο καλές ποιοτικές προδιαγραφές και εκείνων που βρίσκονται στη νέα εμπορική περίοδο με καλής ποιότητας προϊόντα πχ. εσπεριδοειδή, ακτινίδια κ.ά.
Πάντως οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολη για άλλες 2-3 εβδομάδες, «αλλά μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη τον Ιανουάριο».
Τα ακτινίδια
Από 1/9/2022 έως και 2/12/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 56.104 τόνους έναντι 66.825 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 3.943 τόνους, προς Ισπανία 10.745 τόνους, προς Ιταλία 10.549 τόνους, προς Αργεντινή 198 τόνους, προς Ν. Κορέα 11 τόνους έναντι 3.387, 8.065, 31.878, 208 και 87 τόνους, αντίστοιχα συγκριτικά με πέρσι.
Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται φορτία για βιομηχανική χρήση, τα οποία εκτιμώνται σε 1.260 τόνους (προς Ιταλία, Ουκρανία κ.α. προορισμούς) με τους εξαγωγείς να ευελπιστούν ότι «διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση», προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 740 τόνοι, των οποίων οι 309 τόνοι ήταν από Ιταλία (από τους οποίους οι 220 ήταν ποικιλίας Hayward) και 124 τόνοι από Βέλγιο
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas διίνει διευκρινήσεις σε ερωτήματα που «μας απευθύνθηκαν ότι βάσει της υφιστάμενης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας δεν είναι δυνατή η χρήση «παραγωγικών» πλαστικών κλουβών για συσκευασία και εμπορία του προϊόντος πολύ περισσότερο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «πάγια εργαλεία» μεταφοράς από το χωράφι στο συσκευαστήριο. Με πρόσφατη κοινοτική νομοθεσία επιβάλλεται στα χρησιμοποιούμενα πλαστικά φόρος αν δεν είναι από ανακυκλώσιμο πλαστικό».
«Πιστεύουμε ότι πληροφορίες περί αναζήτησης από δημόσιες υπηρεσίες ψυκτικών χώρων προς αποθήκευση ακτινιδίων σε ανταγωνίστριες εξαγωγικές χώρες δεν ευσταθούν και θα αποφευχθεί η δυσφήμηση της χώρας (που διαθέτει υπερεπάρκεια)», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι τέτοιες ατυχείς δράσεις έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετικά ζημιογόνα αποτελέσματα σε άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα. «Μόνο σε ήδη πουλημένα προϊόντα θα μπορούσε να επιχειρηθεί αποθήκευση τους σε άλλες χώρες», επισημαίνει.
Τα μήλα
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-2/12/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.786 τ. έναντι 23.501 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Προς την Αίγυπτο οι εξαγωγές ανέρχονται σε 20.934 τόνους έναντι 18.031 τόνων πέρσι, προς Σαουδική Αραβία 1.377 τόνοι έναντι 1.405 τόνων πέρσι, προς Ιορδανία 2.073 τόνοι έναντι 1.245 τόνων πέρσι.
Συγχρόνως, από 1/9 έως 2/12/22 οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 2.571 τόνους εκ των οποίων οι 1.702 τόνοι προήλθαν από την Βόρεια Μακεδονία, ενώ όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (εξαγωγές 10.651 τόνοι και εισαγωγές 711 τόνοι και η Ημαθία (εξαγωγές 4.597 τόνοι και εισαγωγές 916 τόνοι), εφιστώντας την προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.