Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν τελικά την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αφού και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν τις αντιδράσεις της Πολωνίας και πέτυχαν μια πολιτική συμφωνία.
Η ΕΕ είπε το «ναι» στο συγκεκριμένο πλαφόν μετά την υποστήριξη από τη Βαρσοβία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επίσημη έγκριση το Σαββατοκύριακο.
Διαβάστε επίσης: Λευκός Οίκος: Χαιρετίζει την πρόοδο της ΕΕ για συμφωνία στην επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο
Η G7 και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου ή πολύ σύντομα μετά.
«Ο Συνασπισμός Price Cap μπορεί επίσης να εξετάσει περαιτέρω δράση για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του ανώτατου ορίου τιμών», ανέφερε η δήλωση, χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ληφθούν.
Η Πολωνία
Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα της G7, στοχεύει να μειώσει το εισόδημα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.
Η Πολωνία είχε αντισταθεί στο προτεινόμενο πλαφόν, καθώς εξέταζε έναν μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ασκούσε πιέσεις για ακόμα χαμηλότερο πλαφόν, ώστε να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας και να περιορίζει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Andrzej Sados δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι η Πολωνία υποστήριξε τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιελάμβανε έναν μηχανισμό για τη διατήρηση του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συμφωνία ήταν άνευ προηγουμένου και απέδειξε την αποφασιστικότητα του συνασπισμού που αντιτίθεται στον πόλεμο της Ρωσίας.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στη νομική εφημερίδα της ΕΕ την Κυριακή.
Πλήγμα στα ρωσικά έσοδα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας.
«Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «προσαρμόσιμο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά θα απαγορεύσει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωλείται για λιγότερο από το ανώτατο όριο τιμής .
Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Διαβάστε επίσης: Στερεύουν τα αποθέματα λιγνίτη: Έρχονται δύσκολοι μήνες για Γερμανία – Πολωνία
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε… ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να βγάζει κέρδος από την αγορά πετρελαίου, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια πολεμική μηχανή που εξακολουθεί να σκοτώνει αθώους Ουκρανούς», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.
Στο κατάλληλο επίπεδο
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι τα 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι το κατάλληλο επίπεδο για ανώτατο όριο τιμής και θα επιτρέψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Πιστεύουμε ότι είναι το σωστό επίπεδο και πιστεύουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα».
Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι η πρόθεση επιβολής ανώτατου ορίου τιμής ήταν πάντα διπλή – να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επωφεληθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου, βοηθώντας παράλληλα στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.
«Μόλις πριν από έναν μήνα περίπου, οι ενδείξεις ήταν ότι ο Πούτιν χρέωνε 100 δολάρια το βαρέλι, επομένως αυτό θα είναι μια σημαντική πτώση», είπε ο Κίρμπι προσθέτοντας ότι οι εταίροι του συνασπισμού διατηρούν το δικαίωμα να προσαρμόσουν το ανώτατο όριο τιμής στο μέλλον.
Αντιδράσεις από τη Ρωσία
«Με τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να είναι όλο και πιο περιορισμένος, το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του Πούτιν», ανέφερε η Γέλεν.
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι του ρωσικού αργού πετρελαίου θα συγκρατήσει τις παγκόσμιες αγορές, ενώ θα «θεσμοποιήσει» τις εκπτώσεις που δημιουργούνται από την απειλή ενός τέτοιου ορίου.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε κίνδυνο τη δική της ενεργειακή ασφάλεια.
Το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύτηκε περίπου στα 67 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Πηγή: OT