Έξαρση ιώσεων στα παιδιά: Πότε πρέπει να απευθύνονται σε παιδιάτρους οι γονείς


Έξαρση «επαναλαμβανόμενων ιώσεων» ταλαιπωρεί εκατοντάδες παιδιά, κυρίως μικρής ηλικίας, καθώς όπως αναφέρουν παιδίατροι, αρκετά παιδιά δεν προλαβαίνουν να αναρρώσουν, πηγαίνουν ξανά σχολείο και κολλάνε κάτι άλλο.

«Υπάρχει ένας καταιγισμός ιώσεων. Αυτή την περίοδο διάφοροι ιοί ταλαιπωρούν τα παιδάκια, ιδιαίτερα τις μικρής ηλικίας. Ταλαιπωρούνται και ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε στην  η παιδίατρος Ζωή Σάκκου κάνοντας λόγο για έξαρση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Όπως εξήγησε η επιστήμονας μιλώντας στην ΕΡΤ, η έξαρση αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων με τους ιούς να εμφανίζονται νωρίτερα από το σύνηθες. «Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, τα παιδιά ήρθαν πρώτη φορά σε στενή επαφή και υπάρχει ιδιαίτερος συγχρωτισμός.

Η γρίπη και ο RSV ήρθαν νωρίτερα

Έχουμε πρώιμη εμφάνιση των χειμερινών ιώσεων καθώς και του RSV και της γρίπης» δήλωσε η κ. Σάκκου αποκαλύπτοντας ότι η γρίπη και ο RSV ήρθαν νωρίτερα από ότι περιμέναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την παιδίατρο μια αιτία για την μεγάλη νοσηρότητα που παρατηρείται στην κοινότητα είναι ότι το ανοσοποιητικό των παιδιών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό λόγω της καραντίνας που προηγήθηκε.

«Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες ιώσεις» είπε η ειδικός και πρόσθεσε ότι «το παιδί δεν προλαβαίνει να αναρρώσει. Πηγαίνει ξανά σχολείο, κολλάει κάτι άλλο», επισήμανε.

Όσον αφορά με τους πιο διαδεδομένους ιούς και ασθένειες της εποχής που ταλαιπωρούν τα παιδιά ανέφερε ότι υπάρχουν αδενοϊοί, γαστρεντερίτιδες, αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη». Η γιατρός, μέσω της ΕΡΤ, κάλεσε τους γονείς να έχουν άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, ο οποίος θα κρίνει πώς θα χειριστεί την κατάσταση.

Τι ανέφερε για τον στρεπτόκοκκο

Μιλώντας για τα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας η κ. Σάκκου τόνισε ότι «είναι ένα κοινό μικρόβιο που υπήρχε πάντα. Στη Μεγάλη Βρετανία και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχει έξαρση, που αυτό δεν παρατηρείται στη χώρα μας. Εκεί όμως και το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη και διερευνάται γιατί έχουμε αυτά τα επεισόδια θανάτων».

Σύμφωνα με την παιδίατρο, οι γονείς προς το παρόν δεν πρέπει να ανησυχούν αν νοσήσει το παιδί τους. «Είναι ένα γνωστό μικρόβιο, το γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι. Έχουν τεστ ανίχνευσης στα ιατρεία τους και όταν μπαίνει η υπόνοια του στρεπτόκοκκου -με πόνο στο λαιμό, πυρετό- γίνεται αμέσως το τεστ και στο ιατρείο, οπότε (το παιδί) παίρνει ην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» πρόσθεσε η κ. Σάκκου.

Αναφερόμενη στον κορονοαϊό επισήμανε ότι εξακολουθεί να αποτελεί τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του εξακολουθεί να παραμένει αιτία απουσίας από το σχολείο και νοσηρότητας. «Δεν πρέπει να παραλείπεται το εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ένα παιδί πρέπει να επιστρέφει στο σχολείο, μετά την ανάρρωση, με μάσκα.

Για την αποφυγή της εξάπλωσης, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι, αν είναι εφικτό, να μη κυκλοφορούν ελεύθερα. Ατομική προστασία για να προστατευτούν και τα ίδια, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν μαζί τους».



Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που...

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πάνοπλη η Ένωση για το ντέρμπι

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που βρίσκεται στο αντιψυκτικό και στο υγρό πλυσίματος παρμπρίζ.Δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι εξαιρετικά...