Σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος με πρόστιμο στην Danske Bank


Πρόστιμο 3,5 δισεκατομμυρίων κορωνών καλείται να πληρώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, προκειμένου να σταματήσει να διώκεται για σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος, Στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της χώρας.

Το πρόστιμο είναι «το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εισαγγελέας Γενς-Κρίστιαν Μπούλοου.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό μια τράπεζα να μην διαθέτει εταιρική διακυβέρνηση και απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και να μην αντιδρά σωστά και γρήγορα στις προειδοποιήσεις που αφορούν ένα ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», συμπλήρωσε.

Το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015 ύψους περίπου 200 δισεκ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής του, έκτοτε έχει επενδύσει πολλά για να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα.

Σε εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2018 αναφέρθηκε «σειρά σημαντικών κενών» στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου της τράπεζας, οπότε και ο γενικός διευθυντής Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε.

Στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας παραδέχτηκε την ενοχή της και αποδέχτηκε την συμφωνία να πληρώσει 2 δισεκ. δολάρια προκειμένου να διευθετηθούν οι έρευνες για απάτη εις βάρος των αμερικανικών τραπεζών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Προς τα που οδεύει η αγορά ακινήτων

Το θετικό πρόσημο στην αγορά ακινήτων διατηρείται για...

Περιορίσθηκε η φωτιά στο όρος Παγγαίο

Περιορίσθηκε σημαντικά η πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο...

Η πρόεδρος της Γεωργίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και καταγγέλλει παρέμβαση της Ρωσίας

Τεταμένο το κλίμα στη Γεωργία μετά τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές με την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να δηλώνει πως δεν τα αναγνωρίζει. Μάλιστα η...

Προς τα που οδεύει η αγορά ακινήτων

Το θετικό πρόσημο στην αγορά ακινήτων διατηρείται για μία ακόμη χρονιά, με διαφορετικούς ρυθμούς ανά επιμέρους κλάδους και γεωγραφική περιοχή, αλλά είναι αναγκαίο...

Περιορίσθηκε η φωτιά στο όρος Παγγαίο

Περιορίσθηκε σημαντικά η πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στο όρος Παγγαίο ...