Μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης που έρχεται


Το σύστημα υγείας αποτελεί σημαντική παράμετρο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες, όσο και για τους Έλληνες, ειδικά.

Αντίθετα, η δημογραφική γήρανση που παρατηρείται στην Ευρώπη, υπονομεύει την ανάπτυξη και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το λόγο αυτό χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα εξοικονομήσουν πόρους, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Και οι βασικοί τομείς που χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τις απαιτούμενες εξοικονομήσεις, είναι οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας και των αγορών, γενικά.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σε 19 κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2021 με τη συμμετοχή 17.723 ατόμων ηλικίας 15 ετών και πάνω.

Η μελέτη που περιέλαβε μέρος από τα δεδομένα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, προχώρησε τη διερεύνηση, με στόχο να διαπιστώσει αν οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα συστήματα υγείας χρειάζονται μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δημόσιων οικονομικών για να αντιμετωπίσουμε τη δημογραφική γήρανση. Μάλιστα, η διερεύνηση αυτή, εστίασε στο συσχετισμό της μεταρρύθμισης των συστημάτων υγείας, με την ανάγκη εξοικονόμησης περισσότερων πόρων, ώστε να προετοιμαστούν οι οικονομίες των κρατών για να αντιμετωπίσουν την γήρανση του πληθυσμού, καθώς επίσης και στη διερεύνηση της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις και σε άλλους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η αγορά εργασίας και οι αγορές, συνολικότερα.

Ο συντάκτης της μελέτης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Δημήτρης Ζάβρας μιλώντας στο in.gr, εξήγησε ότι στα κράτη που έχουν θεωρήσει ότι η δημογραφική γήρανση πλησιάζει, πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι δομές περίθαλψης της 3ης ηλικίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο μέτρο. Στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης πολλοί είναι οι παράγοντες που αλλάζουν και όλα γίνονται ταυτόχρονα.

Χρειάζονται εργαλεία σχεδιασμού και προγραμματισμού, για να διαπιστωθούν οι ανεπάρκειες και τα δυνατά σημεία, ώστε να προταθούν οι δράσεις και να διερευνηθεί τελικά τι πρέπει να γίνει.

Παρόλα αυτά, τόσο η αγορά εργασίας, όσο και οι αγορές στο σύνολό τους, είδαμε με την πανδημία ότι υπέστησαν μεγάλο πλήγμα, το οποίο διαπιστώνεται και από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία έγινε στην κορύφωση της πανδημίας, πέρυσι τον Μάρτιο.

Η μελέτη μας, έλαβε υπόψιν της, τέσσερις βασικές ανεξάρτητες μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου: την υγεία, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και τις αγορές συνολικά, υπό την προϋπόθεση της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων για την προετοιμασία των δημόσιων οικονομικών λόγω δημογραφικής γήρανσης. Στο μοντέλο, χρησιμοποιήσαμε τις παραπάνω μεταβλητές, αν και το Ευρωβαρότερο είχε συμπεριλάβει κι άλλες παραμέτρους, που ενδεχομένως να ήταν στατιστικά σημαντικές, όμως δεν επιλέχθηκαν στην παρούσα μελέτη.

Επίσης ελήφθησαν υπόψιν, ξεχωριστά, οι παράμετροι της ηλικίας και του φύλου όσων μετείχαν στην έρευνα, ενώ έγινε σύγκριση μεταξύ των αντιλήψεων των Ελλήνων και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Από το μοντέλο που εφαρμόσαμε, διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ε.Ε. και ότι οι αντιλήψεις των Ελλήνων είναι αντίστοιχες με των λοιπών Ευρωπαίων, ενώ η ηλικία και το φύλο παίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών, γιατί προσδιορίζουν την οικονομική γνώση.

Είναι σημαντικό όμως να επισημάνουμε ότι το μοντέλο ανιχνεύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση και χρειάζεται επόμενη έρευνα για το τι είδους μέτρα πρέπει να συμπεριλάβει η μεταρρύθμιση σε κάθε τομέα.

Από την τρέχουσα μελέτη, επιβεβαιώθηκε ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στους τέσσερις τομείς που διερευνήσαμε, δηλαδή της υγείας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας και των αγορών γενικά. Η ανάπτυξη που θα επέλθει από τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς αυτούς, ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πόρων που θα συμβάλλουν στην επερχόμενη δημογραφική γήρανση.



Ροή Ειδήσεων

Ο παγκόσμιος πόλεμος στο λιανεμπόριο ρούχων: H&M, Zara και Shein

Εντείνονται οι μάχες του παγκοσμίου πολέμου στο χώρο...

Κολωνός: Πρόταση για ενοχή 14 κατηγορουμένων για γενετήσιες πράξεις

Απαλλαγή 3 κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών - Εισαγγελική πρόταση ν...

ΝΑΤΟ: Στην Άγκυρα ο Μαρκ Ρούτε – Επόμενος σταθμός η Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα...

Ο παγκόσμιος πόλεμος στο λιανεμπόριο ρούχων: H&M, Zara και Shein

Εντείνονται οι μάχες του παγκοσμίου πολέμου στο χώρο του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου ρούχων μεταξύ των βασικών παικτών: της σουηδικής H&M, της ισπανικής ΖARA και...

Κολωνός: Πρόταση για ενοχή 14 κατηγορουμένων για γενετήσιες πράξεις

Απαλλαγή 3 κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών - Εισαγγελική πρόταση ν ακριθεί ένοχος και για παιδική πορνογραφία ο ένας εκ των κατηγορούμενων ...

ΝΑΤΟ: Στην Άγκυρα ο Μαρκ Ρούτε – Επόμενος σταθμός η Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ...