Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για δαπάνες


Η Γερμανία και η Γαλλία προειδοποίησαν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να απελευθερώσουν επενδύσεις σε πρωτοφανή κλίμακα για να μην μείνουν πίσω από τις αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες καθώς οι χώρες ανανεώνουν τις οικονομίες τους για να τις κάνουν πιο φιλικές προς το κλίμα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον νόμο-μαμούθ για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια σε δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και θα παρασύρει άδικα τις εταιρείες να μεταφέρουν επενδύσεις στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Οι ηγέτες του μπλοκ θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν τις επιλογές τους, μία από τις οποίες είναι να υποβάλουν καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση – αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στο παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων. «Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ σίγουρος ότι θα καταλήξουμε στην απαραίτητη κατανόηση κατά το πρώτο μέρος του έτους».

Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Έχουμε μια πραγματική σύγκλιση στις απαντήσεις που φέρνουμε».

Ο νόμος των ΗΠΑ θα επιδοτεί τις μελλοντικές πηγές ενέργειας, από το υδρογόνο μέχρι τις μπαταρίες, τον άνεμο και τον ήλιο , και θα έχει ως στόχο να κάνει τις καταστήσει ανεξάρτητες ενεργειακά και να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν εξαρτάται από την Κίνα ή άλλα έθνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία προέτρεψαν τις ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για να δώσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να επωφεληθούν από τις πιστώσεις που προσφέρονται. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην ΕΕ είναι όλο και πιο δύσπιστοι ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ουσιαστικές αλλαγές και έχουν αρχίσει να χαράσσουν τρόπους για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η απάντηση της ΕΕ πιθανότατα θα περιλαμβάνει την παροχή στα κράτη μέλη μεγαλύτερου περιθωρίου για επενδύσεις στις δικές τους εταιρείες και θα ανακατευθύνει τα υπάρχοντα χρήματα της ΕΕ σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Θα συζητήσουν επίσης πόσο εκτεταμένο θα είναι οποιοδήποτε σχέδιο και, κυρίως, εάν θα περιλαμβάνει νέα χρήματα.

Πηγή: Bloomberg

Ροή Ειδήσεων

Λευκός Οίκος: Το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει στα αντίποινα του Ισραήλ

«Εάν το πράξουν, εμείς θα στηρίξουμε το Ισραήλ για να αμυνθεί, όμως αυτοί δεν πρέπει να το πράξουν» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού...

Επίσημη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Γεραμνού προέδρου Σταϊνμάιερ

«Εγγυητής ασφάλειας και σταθερότητας η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ...

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκες για τα φαβορί στα πρώτα παιχνίδια της φάσης των «16» – Δείτε φάσεις και γκολ

Τα πρώτα παιχνίδια για τη φάση των “16” στο Κύπελλο Ελλάδας είναι γεγονός, με τον ΟΦΗ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και...