Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Αρκούν 151 ψήφοι για την έγκρισή της
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Με στόχο μέχρι και την τελευταία στιγμή την επίτευξη ευρείας διακομματικής συναίνεσης, εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής – μετά την χθεσινή αναβολή λόγω καιρικού- η τροπολογία της κυβέρνησης που θα “μπλοκάρει”, ορθώνοντας ένα δημοκρατικό ανάχωμα, ενδεχόμενη είσοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή.
Το “μπλόκο” , όχι μόνο στο κόμμα Κασιδιάρη αλλά και σε κάθε πιθανό μόρφωμα που θα επιδιώξει να μπει στη Βουλή, επιτυγχάνεται κατά βάση με τον αποκλεισμό της ηγεσίας ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί –ακόμα και πρωτόδικα– για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ενώ βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύει άμεσα από τις επερχόμενες εκλογές.
Ήδη και πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου έχει δηλώσει ανοιχτό σε αλλαγές που τυχόν θα προταθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, υπό την προϋπόθεση να μην αλλάζει η ουσία και ο στόχος της ρύθμισης. Στάση η οποία έχει να κάνει με το μήνυμα προάσπισης της Δημοκρατίας που θα εκπέμψει το Κοινοβούλιο, το οποίο -σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά – θα είναι πιο ηχηρό όταν διατυπωθεί από μία διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι και μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία αρκεί για να περάσει η εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν απαιτείται διαδικαστικά, αυξημένη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, αλλά και 151 ψήφοι αρκούν.
Μέχρι στιγμής, εκτός από τη ΝΔ την τροπολογία αναμένεται να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αναμένεται να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε κόμμα και η Ελληνική Λύση κρατάει προς ώρας τα χαρτιά της κλειστά.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι συμφωνεί επί της αρχής με τον αποκλεισμό των καταδικασμένων χρυσαυγιτών από το Κοινοβούλιο, διαφοροποιείται και στο σκεπτικό και στην διατύπωση σε ότι αφορά τις δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν γενικεύσεις μελλοντικά και με τη δική της πρόταση η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι θα αντιμετωπιστεί ασφαλέστερα η αντιμετώπιση των νεοναζί. Θεωρεί δηλαδή, ότι η πρόταση της ΝΔ ενέχει κινδύνους να αποκλειστούν μελλοντικά και άλλα κόμματα από τη Βουλή και για το λόγο αυτό θέλει σαφή αναφορά στον αντιρατσιστικό νόμο και στην ναζιστική ιδεολογία.
Για επικίνδυνες γενικεύσεις κάνει λόγο στην επιχειρηματολογία του κατά της ρύθμισης της κυβέρνησης και το ΚΚΕ υποστηριζοντας μεταξύ άλλων ότι “ με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα-, κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ”στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση”. Αρνητικά όμως τοποθετείται ο Περισσός και στην ρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι και αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους καθώς “ επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα. Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων”.
“Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση αναμένεται να αποσαφηνίσει τη στάση της κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία αναμένεται να συζητήσει την εν λόγο τροπολογία, πριν αυτή εισαχθεί και ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.