Χρωστικές των τροφίμων ίσως είναι επικίνδυνες για το ανθρώπινο έντερο


Νανοσωματίδια μεταλλικών οξειδίων που χρησιμοποιούνται ευρέως ως χρωστικές αλλά και αντισυσσωματικοί παράγοντες (ουσίες που μειώνουν την τάση σωματιδίων των τροφίμων να κολλούν μεταξύ τους) στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε τμήματα του ανθρώπινου εντέρου. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Κορνέλ και Μπινγκχάμπτον που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αntioxidants».

Αρνητική επίδραση στην εντερική λειτουργία

«Ανακαλύψαμε ότι συγκεκριμένα νανοσωματίδια – νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου και του διοξειδίου του πυριτίου – που χρησιμοποιούνται συχνά στα τρόφιμα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη λειτουργία του εντέρου» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ Ελαντ Τάκο. «Εχουν αρνητική επίδραση σε πρωτεΐνες-’κλειδιά’ της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών».

Προσομοίωση των αντιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δόσεις διοξειδίου του τιτανίου και διοξειδίου του πυριτίου αντίστοιχες με εκείνες που λαμβάνουν μέσω των τροφίμων οι άνθρωποι. Οι δόσεις αυτές των οξειδίων των μετάλλων εισήχθησαν σε ένα σύστημα in vivo στο εργαστήριο του καθηγητή Τάκο, το οποίο προσομοιώνει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αβγά και οι αλλαγές σε πλήθος βιοδεικτών

Οι επιστήμονες ενέχυσαν στη συνέχεια τα νανοσωματίδια σε αβγά κότας. Αφού τα αβγά εκκολάφθηκαν, οι ερευνητές ανίχνευσαν αλλαγές στους λειτουργικούς, μορφολογικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες του αίματος, στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και στο τυφλό (πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου).

Κατανάλωση σε καθημερινή βάση

«Καταναλώνουμε αυτά τα νανοσωματίδια σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο καθηγητής Τάκο και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε τι ποσότητές τους καταναλώνουμε και δεν γνωρίζουμε επίσης τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της κατανάλωσης. Στη συγκεκριμένη μελέτη καταφέραμε να δείξουμε κάποιες από τις επιδράσεις, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν τα συστατικά των τροφίμων τα οποία περιέχουν τέτοια νανοσωματίδια την υγεία και την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος».

Απαιτείται προσοχή και περαιτέρω έρευνες

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα οι επιστήμονες δεν ζητούν – ακόμη τουλάχιστον – την κατάργηση της χρήσης αυτών των νανοσωματιδίων στα τρόφιμα. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, εκείνο που κάνουμε είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο ζήτημα. Η επιστήμη χρειάζεται να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες με βάση τα ευρήματά μας. Ανοίγουμε μια πόρτα για συζήτηση» κατέληξε ο καθηγητής Τάκο.



Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που...

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πάνοπλη η Ένωση για το ντέρμπι

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που βρίσκεται στο αντιψυκτικό και στο υγρό πλυσίματος παρμπρίζ.Δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι εξαιρετικά...