Η Δύση αποφάσισε να αρχίσει να κάνει… μπλοκ το TikTok, την πλέον δημοφιλή εφαρμογή κινεζικών συμφερόντων για κινητά τηλέφωνα
Της Αθηνάς Παπακώστα
Ή για να το θέσουμε και διαφορετικά. Υπάρχει πράγματι απειλή από το TikTok;
Η Δύση αποφάσισε να αρχίσει να κάνει… μπλοκ το TikTok, την πλέον δημοφιλή εφαρμογή κινεζικών συμφερόντων για κινητά τηλέφωνα, η οποία χαρίζει στους χρήστες της την ευκαιρία να δημιουργούν, να επεξεργάζονται και στο τέλος να δημοσιεύουν και να μοιράζονται – σύντομα σε διάρκεια – βίντεο, online.
Tην περασμένη Δευτέρα η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να διαγράψουν εντός 30 ημερών από τα κινητά κρατικά τους τηλέφωνα την εν λόγω εφαρμογή. Πρόκειται για μία επιπλέον κίνηση και όχι για την πρώτη πράξη αυτού του – όπως όλα δείχνουν – εν εξελίξει πολέμου.
Ήδη από την εποχή προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα, η κινεζική εφαρμογή TikTok βρέθηκε στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πλέον το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς επίσης και οι μισές Πολιτείες έχουν απαγορεύσει τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής εν μέσω ανησυχιών ότι η μαμά-εταιρεία, ByteDance, θα έδινε τα δεδομένα των χρηστών στην κινεζική κυβέρνηση ή θα προωθούσε για λογαριασμό του Πεκίνου προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Σύμφωνα με νόμο του 2017 η κινεζική κυβέρνηση απαιτεί από τις εταιρείες να παρέχουν στην κυβέρνηση οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα τα οποία αφορούν στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η εφαρμογή TikTok έχει παραδώσει δεδομένα. Τον περασμένο Δεκέμβριο όμως σήμανε συναγερμός όταν η ByteDance είπε ότι απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους της οι οποίοι «μπήκαν» στα προσωπικά δεδομένα δύο δημοσιογράφων από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο “Buzzfeed News” και την εφημερίδα “Financial Times” στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την πηγή για την αναφορά η οποία διέρρευσε για την εταιρεία.
Από την πλευρά του, τo Πεκίνο αντιδρά με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κάνουν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να καταστείλουν ξένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, αντιδράσεις καταγράφονται και από την εταιρεία με τον εκπρόσωπο αυτής στις ΗΠΑ να αμφισβητεί τις απαγορεύσεις υπογραμμίζοντας δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να προσφέρει απαντήσεις ενόσω κυβερνήσεις τραβούν το καλώδιο από μία εφαρμογή που όπως σημειώνει εκατομμύρια αγαπούν. Ωστόσο, ο CEO του TikTok, Σου Ζι Τσου, αναμένεται να καταθέσει τον επόμενο μήνα ενώπιον του Κογκρέσου και της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου όπου και θα ερωτηθεί για την πολιτική απορρήτου και τις πρακτικές ασφάλειας δεδομένων, καθώς επίσης και για τις σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, άλλες δυτικές κυβερνήσεις στοχεύουν σε παρόμοιες απαγορεύσεις επικαλούμενες φόβους κατασκοπείας. Ειδικότερα, ήδη η Ολλανδία, είναι η πρώτη χώρα Κράτος – Μέλος των «27» που έχει επιβάλει περιορισμούς στη χρήση της πλατφόρμας από κρατικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες. Τώρα σειρά έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τη μία η Κομισιόν ζητεί από τα στελέχη της να διαγράψουν την κινεζική εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα. Από την άλλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγορεύει τη χρήση της εφαρμογής στις επαγγελματικές συσκευές του προσωπικού. Στον χορό των απαγορεύσεων μπαίνει και ο Καναδάς με την Οτάβα να ανακοινώνει την απόφασή της αυτή με το αιτιολογικό ότι το TikTok εγκυμονεί κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και την εθνική ασφάλεια.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr