Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιεί αριθμούς ρεκόρ σε δοκιμές πυραύλων όσο ο λαός ης Βόρειας Κορέας κυριολεκτικά πεινάει
Οι ανησυχίες για τις χρόνιες ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα αυξάνονται, με πολλές πηγές να κάνουν λόγο πως αυτήν την εβδομάδα ότι είναι πιθανό να υπάρχουν θάνατοι λόγω της πείνας.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χώρα έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της από τον λιμό της δεκαετίας του 1990, γνωστό ως «Επίπονη Πορεία» που προκάλεσε μαζική πείνα και σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Εμπορικά δεδομένα, δορυφορικές εικόνες και αξιολογήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τις αρχές της Νότιας Κορέας υποδηλώνουν ότι η προσφορά τροφίμων έχει πλέον «βυθιστεί κάτω από την ποσότητα που απαιτείται για την ικανοποίηση των ελάχιστων ανθρώπινων αναγκών», σύμφωνα με τον Lucas Rengifo-Keller, αναλυτή ερευνητών στο Peterson Institute στη Διεθνή Οικονομία.
Ακόμα κι αν το φαγητό διανεμόταν ισότιμα – κάτι σχεδόν αδιανόητο στη Βόρεια Κορέα όπου η ελίτ και ο στρατός έχουν προτεραιότητα – θα υπήρχε και πάλι μεγάλος αριθμός θανάτων που θα σχετίζονταν με την πείνα.
Οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση, με τη Σεούλ να ανακοινώνει πρόσφατα ότι πιστεύει ότι οι θάνατοι από την πείνα συμβαίνουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και όχι σε όλες. Αν και η παραγωγή ακλόνητων αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών καθίσταται δύσκολη λόγω της απομόνωσης της χώρας, λίγοι είναι οι ειδικοί που αμφιβάλλουν για την αξιολόγησή της.
Ακόμη και πριν από την πανδημία του Covid, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Βόρειας Κορέας ήταν υποσιτισμένος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Μάλιστα με τρία χρόνια κλειστά σύνορα και απομόνωση μόνο χειρότερα έχουν γίνει τα πράγματα.
Σε ένδειξη του πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε μια τετραήμερη συνάντηση του Εργατικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει μια αναμόρφωση του αγροτικού τομέα της χώρας, ζητώντας έναν «θεμελιώδη μετασχηματισμό» στη γεωργία και το κράτος, οικονομικά σχέδια και ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού ελέγχου της γεωργίας.
Ωστόσο, διάφοροι ειδικοί λένε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει μόνο την ευθύνη για τα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Πιονγκγιάνγκ ενίσχυσε τις τάσεις της απομόνωσης, υψώνοντας ένα δεύτερο στρώμα περίφραξης κατά μήκος 300 χιλιομέτρων των συνόρων της με την Κίνα και στριμώχνοντας το μικρό διασυνοριακό εμπόριο στο οποίο είχε πρόσβαση.
Και τον περασμένο χρόνο έχει ξοδέψει πολύτιμους πόρους πραγματοποιώντας έναν αριθμό ρεκόρ δοκιμών πυραύλων.
Κατά τη διάρκεια του 2022, η Κίνα εξήγαγε επίσημα σχεδόν 56 εκατομμύρια κιλά αλεύρι σίτου ή μασλίνου και 53.280 κιλά δημητριακών σε μορφή κόκκων/νιφάδων στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Διάφοροι ειδικοί λένε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση και ότι οι προσπάθειες του Κιμ να ενισχύσει περαιτέρω τον κρατικό έλεγχο το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επιδεινώσουν τα πράγματα.
Όμως, όπως τόνισε ο Ρενγκίφο-Κέλερ, δεν είναι προς το συμφέρον του Κιμ να επιτρέψει στο ανεπίσημο εμπόριο του παρελθόντος να επανεμφανιστεί σε αυτή τη δυναστικά κυβερνώμενη χώρα. «Το καθεστώς δεν θέλει μια ακμάζουσα επιχειρηματική τάξη που μπορεί να απειλήσει την εξουσία του».
Η υπηρεσία αγροτικής ανάπτυξης της Σεούλ υπολογίζει ότι η παραγωγή καλλιεργειών της Βόρειας Κορέας φέτος είναι 4% χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς εκτός των άλλων υπέστη πλημμύρες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ο Rengifo-Keller φοβάται ότι το αποκορύφωμα αυτών των επιπτώσεων σε συνδυασμό με την «λανθασμένη προσέγγιση της οικονομικής πολιτικής» του καθεστώτος θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στον ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό.
«Πρόκειται για έναν χρόνιο υποσιτισμένο πληθυσμό για δεκαετίες, με όλα τα σημάδια να δείχνουν μια αναμφίβολα ταχύρρυθμη επιδείνωση της κατάστασης, επομένως σίγουρα δεν χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμη για να οδηγηθεί η χώρα στον λιμό».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr