Οι αφανείς ήρωες του καλοκαιριού
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με χιλιάδες ακτές και εκατομμύρια τουρισμό κάθε καλοκαίρι, η ύπαρξη των αφανών ηρώων, ναυαγοσωστών, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο είναι πολλές και ο αριθμός τους δείχνει ότι δεν παίρνουν όλοι στα σοβαρά τις συμβουλές που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την πρόληψη ατυχημάτων και τραυματισμών στο νερό.
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, ο πνιγμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.
Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών.
Σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία, αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.
Ο πνιγμός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι «η κορυφή του παγόβουνου» των τραυματισμών εντός/εκτός νερού, γι’ αυτό και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ευθύνη όλων.
Στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ο Οργανισμός ενημερώνει τους πολίτες ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:
- Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.
- Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.
- Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
- Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.
- Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.
- Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ).
- Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
- Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.
- Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.
- Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.
- Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).
Οι ναυαγοσώστες είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι επαγγελματίες που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία σε φυλασσόμενες παραλίες και πισίνες, στις οποίες είναι επιφορτισμένοι να παρατηρούν και να προλαμβάνουν ενδεχόμενα ατυχήματα αλλά και να συμβάλουν στην τήρηση των κανόνων στους συγκεκριμένους χώρους. Επιπλέον, εκτός από την πρόληψη χρειάζεται να αντιμετωπίσουν πολλές φορές ατυχήματα μέσα και έξω από το νερό και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Στοιχεία από το International Life Saving Federation μας δείχνουν πόσο σημαντικοί είναι οι ναυαγοσώστες υπολογίζοντας, πάνω από 1.000.000 τους ανθρώπους που σώθηκαν από πνιγμό κάθε χρόνο με το 50% περίπου να είναι παιδιά.
Στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί οι αφανείς ήρωες δίνουν κυριολεκτικά τον καλύτερο τους εαυτό και προλαμβάνουν ή σώζουν ανθρώπους από τον θάνατο.
Τέτοιες ειδήσεις μπορεί να μη φτάνουν στα αυτιά μας σχεδόν ποτέ μέσα στην καθημερινότητα και για τους ίδιους τους ναυαγοσώστες να είναι απλά μια ημέρα στην δουλειά, οφείλουμε όμως να αναδείξουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν για το κοινωνικό σύνολο.
Απόδειξη το περιστατικό που συνέβη στις 10/08 το μεσημέρι στην παραλίας της Αγίας Μαρίνας – Λουμπάρδα Κορωπίου.
Όπως δημοσίευσε ο κ. Dimitris Maltezos στην ομάδα του Facebook Το Furom των 3Β ο ναυαγοσώστης κ. Γιώργος Μαρούτσος έσωσε από πνιγμό ένα κοριτσάκι 4μιση χρόνων.
Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο: