Μετά το βοδινό και το κοτόπουλο, τώρα και ροφός εργαστηρίου


Ξεχάστε την άγρια συναγρίδα, ξεχάστε και το λαβράκι ιχθυοτροφείου. Ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων παρουσίασε το πρώτο εκτυπωμένο φιλέτο ροφού, το οποίο παράγεται από κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Αρκετές εταιρείες πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια με βοδινό και κοτόπουλο εργαστηρίου –προϊόντα που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποιες χώρες- μέχρι σήμερα λίγοι όμως έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια κρέατος ψαριών.

Ένας από τους πρωτοπόρους είναι η ισραηλινή Steakholder Foods, η οποία συνεργάζεται με την Umami Meats, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την καλλιέργεια φιλέτων ψαριού από είδη που απειλούνται στο περιβάλλον.

Ψητί φιλέτο καλλιεργημένου ροφού σε δοκιμή γευσιγνωσίας στα γραφεία της Steakholder στο Ρεχοβότ του Ισραήλ (Reuters)

Η Umami Meats απομονώνει ζωντανά κύτταρα και τα καλλιεργεί στο εργαστήριο για να παράγει μυϊκό ιστό και λίπος. Οι ιστοί συνδυάζονται στη συνέχεια με άλλα συστατικά και μετατρέπονται σε «βιολογικό μελάνι» το οποίο τροφοδοτείται τελικά σε ειδικούς εκτυπωτές τριών διαστάσεων.

Το τελικό προϊόν είναι ένα λεπτό φιλέτο που μιμείται την εμφάνιση και τη γεύση του αληθινού ψαριού. «Όταν τηγανιστεί και εμπλουτιστεί με καρυκεύματα δύσκολα ξεχωρίζει» από το πραγματικό, αναφέρει το Reuters.

Η διαδικασία παραμένει ακριβή σε σχέση με τις τιμές των ψαριών, οπότε τα καλλιεργημένα κύτταρα συνδυάζονται για την ώρα με φθηνά φυτικά συστατικά.

«Όσο περνά ο καιρός, η περιπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα ανεβαίνει και οι τιμές θα πέφτουν» λέει ο Άρικ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος της Steakholder Foods.

Τα πρώτα προϊόντα σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά το 2024, αρχικά στη Σιγκαπούρη και αργότερα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες.

Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν την παραγωγή με φιλέτα ροφού και χελιού και ελπίζουν να προσθέσουν τους επόμενους μήνες τρία άλλα απειλούμενα είδη.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια βοδινού κρέατος και κοτόπουλου, τα ψάρια όμως έχουν μελετηθεί πολύ λιγότερο, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Umami Μιχίρ Περσάντ,

«Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνται με τη βιολογία των βλαστοκυττάρων ψαριού είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν σε κύτταρα θηλαστικών και ανθρώπου» λέει.


[Πηγή:]www.in.gr

Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που...

Ολυμπιακός – ΑΕΚ: Πάνοπλη η Ένωση για το ντέρμπι

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα το τελευταίο 24ωρο

Δεν υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, υποστηρίζει βουλευτής που πρόσκεται στην ένοπλη οργάνωση ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλιές αστυνομικές πρακτικές τύπου “συνήθως υπόπτων” δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου»

Σημειώνει ότι «η Δημοκρατία μας, δεν ενεργεί με βάση το προφίλ "φίλων ή εχθρών"» και «γι' αυτό προβληματίζει η προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού» ...

Μεθανόλη: Τι είναι και ποιους κινδύνους ενέχει για την υγεία;

Η μεθανόλη είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που βρίσκεται στο αντιψυκτικό και στο υγρό πλυσίματος παρμπρίζ.Δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι εξαιρετικά...