Συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολίτες στην Ελευσίνα για την οικονομία



Ο Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοινώνει τα τρία νέα μέτρα που αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους

Τρία νέα μέτρα που θα αφορούν στη στήριξη νέων, ιδιοκτητών ακινήτων και δημοσίων υπαλλήλων, ανακοινώνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που έχει με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση

Το πρώτο μέτρο που εξήγγειλε αφορά τον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται με  πολιτικές για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. 

«Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μια νέα παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται με  πολιτικές για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση κατά 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε είναι η μονιμοποίηση, όπως είπε, του Freedom Pass. Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού.

«Ένα σημαντικό κομμάτι στήριξης του τουρισμού έχει να κάνει και με εγχώρια ζήτηση Ελλήνων που ταξιδεύουν… π.χ επιτυχία το freedom pass για νέους… Θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο 150 ευρώ σε κάθε νέο στα 18 που θα ενηλικιώνεται για να μπορεί να το δαπανήσει σε ταξίδι υπηρεσία πολιτισμού ή υπηρεσία αθλητισμού ώστε να πιάσουν τα χρήματα τόπο σε εγχώριες υπηρεσίες και να πιάσουν τόπο και στον τουρισμό». 

Ως τρίτο μέτρο εξήγγειλε την αύξηση στο επίδομα τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Και στο δημόσιο τομέα,  έχουμε πει ότι από 1/1/2024 θέλουμε να εξορθολογίσουμε το ενιαίο μισθολόγιο αλλά θα κάνουμε παρέμβαση και τα επιδόματα τέκνων. Σήμερα για ένα παιδί είναι 50 ευρώ, θα πάει στα 70 ευρώ. Αλλά προσέξτε για 2 παιδιά είναι πάλι 70. Τα 70 θα γίνουν 120. Και για 3 παιδιά θα πάμε στα 170 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αρχή της συζήτησης στις επενδύσεις. «Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μίλησε μάλιστα για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.

«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο, ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Μαγδεμβούργο: Ενώπιον του ανακριτή ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης

Σύμφωνα με την BILD, "οι γερμανικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του Ταλέμπ Α. από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αλλά...

DW: Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο

Oι αρχές κάνουν λόγο επίσημα για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 60-80 τραυματίες - Δεν αποκλείεται οι νεκροί να αυξηθούν - Εικόνες χάους στη...