«Θα παρουσιάσουμε την αξιολόγησή μας για την Ευρωζώνη στα μέσα αυτού του μήνα στο Λουξεμβούργο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Είναι σημαντικό να υπάρχει μια κυβέρνηση που να κατευθύνει τη Βουλγαρία σε μια ξεκάθαρη πορεία προς την ένταξη στην Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα ενισχύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξή της στο BTA. Η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε στο BTA στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ της Αστάνα που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να έχει ισχυρή υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.
– Κυρία Γκεοργκίεβα, πώς βλέπετε τη Βουλγαρία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;
– Είναι καλό για την οικονομία της Ευρώπης να υπάρχει μια κυβέρνηση (στη Βουλγαρία) που δεσμεύεται να εγγυάται τη συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που οδηγεί τη χώρα σε μια σαφή πορεία εισόδου στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί θα αυξήσει την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Είναι επίσης σημαντικό για τον βουλγαρικό λαό – να του δώσει την ηρεμία ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εργάζεται, που λαμβάνει συνετές αποφάσεις και που έχει ισχυρή υποστήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.
– Πώς σας φαίνεται η μορφή της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Γερμανίας πριν από λίγες εβδομάδες, που έδειξε ότι η χώρα βρίσκεται σε τεχνική ύφεση;
– Θα παρουσιάσουμε την αξιολόγησή μας για την Ευρωζώνη στα μέσα αυτού του μήνα στο Λουξεμβούργο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ΑΕΠ στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος, κάτι που συνεχίζει να αποτελεί θετική ανάπτυξη. Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δείξει, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία από ό,τι αναμενόταν τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΔΝΤ. Σε αυτό βοήθησε ο ηπιότερος χειμώνας, ο οποίος περιόρισε τις επιπτώσεις της κρίσης του φυσικού αερίου.
Σήμερα, η προτεραιότητα για την Ευρωζώνη είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ήδη βλέπουμε θετικά αποτελέσματα από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ακόμη αρκετά αξιόπιστα στο μέρος των τιμών που επηρεάζει άμεσα τους απλούς ανθρώπους. Αναμένουμε ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί από το πόσο υψηλά θα είναι τα επιτόκια στο πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις μας είναι για τον πληθωρισμό να είναι πάνω από το επιτόκιο-στόχο της ΕΚΤ (2% ετησίως) έως το τέλος του 2024 και ακόμη και στις αρχές του 2025. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Επειδή όσο περισσότερο τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, τόσο περισσότερο επηρεάζουν τον δανεισμό και τη δανειοδότηση και την καταναλωτική και επενδυτική δραστηριότητα, και στη συνέχεια αυξάνεται ο κίνδυνος μιας βαθύτερης και μεγαλύτερης επιβράδυνσης.
Σε αυτό το στάδιο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2024 θα φτάσει το 1,4-1,5%. Αυτό βασίζεται στην καυτή αγορά εργασίας και στις προσδοκίες για την καταναλωτική δραστηριότητα.
– Ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να αναφέρουν μια παύση ή μια διακοπή στις αυξήσεις των επιτοκίων. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να δούμε μια τέτοια διαδικασία τους επόμενους μήνες;
– Αυτό που βλέπουμε όσον αφορά την καταναλωτική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα της αγοράς εργασίας δεν παρέχει ακόμη πλήρη εγγύηση ότι θα σταματήσει την άνοδο των βασικών επιτοκίων. Παρουσιάσαμε την αξιολόγησή μας για την αμερικανική οικονομία και η άποψή μας είναι ότι το ενδεχόμενο νέας αύξησης των βασικών επιτοκίων ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση αυτής της δραστηριότητας δεν έχει αποκλειστεί. Η κατάσταση σε σχέση με την Credit Suisse και τα προβλήματα ορισμένων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως η έκφραση ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, οδήγησε επίσης σε απαιτήσεις για υψηλότερα αποθέματα στις τράπεζες, προκαλώντας πιστωτική συμπίεση, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει τον πληθωρισμό.
Το σημαντικότερο μήνυμά μας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και συνεπώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δουν τί τους δείχνουν τα δεδομένα και να προετοιμαστούν για να προσαρμόσουν ανάλογα τη συναλλαγματική ισοτιμία. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να πρέπει να προσαρμοστούν, γιατί με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα η μόνη σωστή προσέγγιση είναι να είμαστε ευέλικτοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr