Οι ερωτήσεις που δέχθηκε επικεντρώθηκαν κυρίως στο βαθμό προετοιμασίας του βρετανικού κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας και στο ποιος ήταν ο αντίκτυπος που είχε σε αυτή την προετοιμασία η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφάρμοσε
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ενώπιον της ανεξάρτητης έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε το πρωί στο Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι ερωτήσεις που δέχθηκε επικεντρώθηκαν κυρίως στο βαθμό προετοιμασίας του βρετανικού κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας και στο ποιος ήταν ο αντίκτυπος που είχε σε αυτή την προετοιμασία η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφάρμοσε ο ίδιος κατά τη διακυβέρνησή του από το 2010 ως το 2016.
Η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που έχει κεντρικό ρόλο στην έρευνα ως προς την παράθεση στοιχείων για την προετοιμασία του συστήματος δημόσιας υγείας, είχε ζητήσει από τον κ. Κάμερον να παραδεχθεί τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στις δομές κοινωνικής περίθαλψης της χώρας λόγω των περικοπών κονδυλίων από την κυβέρνησή του.
Ο επικεφαλής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου Φίλιπ Μπάνφιλντ ειχε κατηγορήσει δε τον κ. Κάμερον μέσα στο Σαββατοκύριακο ως συνυπεύθυνο για τις «καταστροφικές» ελλείψεις όταν ενέσκηψε η πανδημία, κάνοντας λόγο για «διαμελισμένο σύστημα δημόσιας υγείας».
Ο Δρ Μπάνφιλντ έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας της κυβέρνησης Κάμερον Τζορτζ Όσμπορν και Τζέρεμι Χαντ (νυν υπουργός Οικονομικών), οι οποίοι θα κληθούν επίσης να δώσουν κατάθεση στην έρευνα την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα.
Στην κατάθεσή του ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε ότι ήταν «λάθος» από την πλευρά των αρχών κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του «να μην εξετάσουμε περισσότερο ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών πανδημιών, πέρα από μία πανδημία γρίπης» που θεωρείτο το πιθανότερο σενάριο.
Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνησή του «έκανε περισσότερα από πολλές άλλες» στο κομμάτι του σχεδιασμού για μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις και μάλιστα προσπάθησε «να αλλάξει ορισμένη από τη διεθνή δυναμική» επ’ αυτού του σχεδιασμού.
Όσον αφορά τη λιτότητα, είπε ότι στόχος της οικονομικής του πολιτικής ήταν να εξοικονομηθούν οι πόροι που απαιτούνταν ώστε να είναι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως ακριβώς μια πανδημία.
Απέρριψε δε τον ισχυρισμό της δικηγόρου της έρευνας ότι ο μειωμένος κρατικός προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία την περίοδο της πρωθυπουργίας του οδήγησε σε εξασθένιση της ικανότητας των νοσοκομείων να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr