«Ταπείνωση του Πούτιν»: Πώς βλέπει το Βερολίνο την ανταρσία Πριγκόζιν


To Bερολίνο παρακολουθεί από χθες «στενά» και ταυτόχρονα ψύχραιμα και συγκρατημένα τα τεκταινόμενα στη Ρωσία. Πολλές οι αντιδράσεις με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα

Μια μέρα μετά την ανταρσία του επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Βερολίνο παρακολουθεί με ανησυχία αλλά ταυτόχρονα ψύχραιμα και συγκρατημένα΄τις εξελίξεις στη Ρωσία και τις συνέπειες τις εξέγερσης που σταμάτησε λίγο πριν από τη Μόσχα για να μην καταλήξει σε «αιματοχυσία».

Με λιτές ανακοινώσεις καγκελαρία και υπ. Εξωτερικών τόνισαν ουσιαστικά ότι η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Ρωσία» ανταλλάσσοντας απόψεις με τους συμμάχους και εταίρους της. Ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβεί κανείς σε εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα για το «πόσο ασταθής θα είναι η Ρωσία» αλλά και ότι για την Γερμανία πρόκειται κυρίως για μια «εσωτερική διαμάχη».

«Ταπείνωση Πούτιν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας»

Σε πιο έντονο ύφος ωστόσο κινούνται οι δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Μίχαελ Ροτ, ο οποίος ανέφερε μέσω τουίτερ ότι αν και είναι ακόμη αβέβαιο για το «πόσο θα κλονιστεί τελικά το ρωσικό καθεστώς» εντούτοις «σε μια σκληρή δικτατορία, η αμφισβήτηση της ισχύος του απόλυτα κυρίαρχου ισοδυναμεί με μια ηχηρή κατάρρευση. Πρόκειται για μια ταπείνωση του Πούτιν, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Για τον συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ η ανταρσία Πριγκόζιν καταδεικνύει ότι «εντείνεται η διαπάλη για την εξουσία στους κόλπους της ρωσικής ελίτ» και ότι ο ρωσικός λαός δεν μπορεί να αγνοήσει ότι «ο πόλεμος πλέον διεξάγεται και στη Ρωσία, ότι και εκεί μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής από τους Πρασίνους, Άντον Χοφράιτερ, κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για τον Πούτιν από την έναρξη του πολέμου», διαβλέποντας παράλληλα μια «ευκαιρία για την Ουκρανία», με την έννοια ότι το ενδιαφέρον του Ρώσου προέδρου εκ των πραγμάτων θα στραφεί πλέον και στο εσωτερικό της χώρας του.

«Οι στρατιώτες του Πούτιν εγκαταλείπουν τη ρωσική σημαία. Δεν ήθελαν να συνεχίσουν τα καίγονται στο ουκρανικό μέτωπο» ανέφερε, τέλος, μέσω τουίτερ ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν από τους Φιλελευθέρους, σημειώνοντας ότι η αναρσία του Σαββάτου στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα».

Πηγή: DW – Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων