Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Μόσχα πρόκειται να απαντήσει σε αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια»
Της Αθηνάς Παπακώστα
Το διπλό χτύπημα νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας στη γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη από τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία ανάγκασε τις ρωσικές αρχές να κλείσουν για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο το έργο-καμάρι του Πούτιν. Οι ζημιές που υπέστη σε τμήμα της είναι σοβαρές μετά από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αυτή τα ξημερώματα της Δευτέρας παρασύροντας στον θάνατο δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας την 14χρονη κόρη τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αυτή τονίζοντας ότι «είναι η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας» και ότι «αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας». Την ίδια στιγμή, ο Βλάντιμιρ Πούτιν διεμήνυσε πως η Μόσχα πρόκειται να απαντήσει σε αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια». Η ρωσική πλευρά δείχνει την Ουκρανία αλλά το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Λίγες ώρες μετά τα χτυπήματα στη γέφυρα της Κριμαίας ήρθε και το αναμενόμενο όχι της Ρωσίας σε ό,τι αφορά στην ανανέωση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «δυστυχώς το μέρος των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής άρα, η ισχύς της τερματίζεται» για να συμπληρώσει πως «μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή της συμφωνίας».
H Μόσχα απαιτεί οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών να αρθούν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Ρώσος ομόλογός του θέλει τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας. «Πιστεύω ότι ο φίλος μου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, θέλει να συνεχίσει την ανθρωπιστική συμφωνία» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι θα συζητήσει μαζί του για τη συμφωνία τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής τους.
Η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι μία συμφωνία η οποία έδινε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών με ασφάλεια από τα λιμάνια της – σε Οδησσό, Τσορνομόρσκ, Γιούζνι – ενόσω ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παραμένει κρίσιμης σημασίας καθώς συνέβαλε και στην αποφυγή της πείνας ευάλωτων περιοχών του πλανήτη και στην αποκλιμάκωση του κόστους τροφίμων. Τώρα, η αγορά προετοιμάζεται για αυξήσεις στα τρόφιμα της τάξης του 5 και 10% τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό πολλών οικονομιών του κόσμου.
Ανεύθυνη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κίνηση της Μόσχας ο Λευκός Οίκος ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση «κυνική». Ειδικότερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσέθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την επισιτιστική ασφάλεια των φτωχών χωρών. Νωρίτερα το Βερολίνο απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τη Ρωσία ώστε να καταστήσει εφικτή την παράταση της συμφωνίας.
Από την πλευρά του το Κίεβο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας τονίζει ότι «ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε».
Η παγκόσμια κοινότητα όμως ανησυχεί για επισιτιστικό εφιάλτη με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα ενημέρωσε την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ ενώ, το Κρεμλίνο σημειώνει ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr