Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απαντώντας τόσο σε σχετικές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών όσο και σχετικών επικριτικών δημοσιευμάτων, χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες και την επίθεση που δέχονται οι Δήμοι.
Το θέμα των πυρκαγιών και τα όρια των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης των δήμων για την αντιμετώπισή τους, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, μετά τα χθεσινά «πυρά» που δέχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση περί ολιγωρίας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και περί της διαχείρισης της επιχορήγησής της για την πυροπροστασία.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου απαντώντας τόσο σε σχετικές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών όσο και σχετικών επικριτικών δημοσιευμάτων, χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες και την επίθεση που δέχονται οι Δήμοι, γεγονός που επαναλαμβάνεται διαχρονικά και κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τις ευθύνες του Κράτους.
Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά το νόμο και τον κοινό νου – των Δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι Δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.».
Απαντώντας επίσης σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε δήθεν χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ προς τους Δήμους, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι αληθές. Είναι ανακριβές».
Τα χρήματα που δόθηκαν το 2023, είπε ο κ. Κυρίζογλου, είναι 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν 16.910.000 ευρώ στους Δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε, τόνισε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια».
Σημείωσε ακόμη ότι όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες, αλλά είναι αναγκαίο αυτές να γίνουν εξάμηνες έτσι ώστε να συμπίπτουν με την αντιπυρική περίοδο. Σε ότι αφορά το προσωπικό για την πολιτική προστασία οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν οκτάμηνες.
«Αυτή, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι η πραγματική αλήθεια και τη «φωνάζουμε», γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε οι αεί φταίχτες. Όπου υστερούμε, όπου έχουμε άδικο – αν έχουμε- θα βγούμε και θα το πούμε. Αν όμως δεν φταίμε σε κάτι και άδικα κατηγορούμαστε, θα βγαίνουμε δημόσια και θα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις.
Με τα χρήματα που δίδονται, για παράδειγμα στο Δήμο μου (αμιγώς αστικός Δήμος), μπορώ να καθαρίσω τα σαράντα παρατημένα οικόπεδα που έχω. Όμως ο Δήμος Αγρινίου με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει; Που ζούμε; Σε ποιους τα λέμε αυτά; Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας».
Τέλος ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι «η ίδια η ζωή έδειξε ότι από το 1998 που μεταφέρθηκε η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχαμε 200 νεκρούς συνανθρώπους μας, πάνω 3.000 σπίτια, αμέτρητα ζώα και χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων καμένα. Νούμερα ασύλληπτα με τεράστιο οικονομικό κόστος και πολλά αμείλικτα γιατί. Φυσικά είναι μη κοστολογήσιμη η πολύτιμη ανθρώπινη ζωή.
Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών, με ανάθεση σ’ αυτές της διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και των γεωργικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και των ρητινοκαλλιεργητών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία.
Αυτό έδειξε η ίδια η ζωή. Και επειδή φωτιές είχαμε και θα έχουμε και ζούμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην αντιμετώπισή τους».
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα με την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr