Ευρωκοινοβούλιο: «Σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας



Η επιστολή, που υπογράφεται από διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών, καταγγέλλει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας «δεν αντιμετωπίζει βασικές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρατηρούνται στην Τυνησία»

Ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αγνόησε τις «σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συμφωνία «μετρητά για τον έλεγχο των μεταναστών» με την Τυνησία, σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (27 Ιουλίου).

Η επιστολή, που υπογράφεται από διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών, καταγγέλλει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας «δεν αντιμετωπίζει βασικές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρατηρούνται στην Τυνησία».

«Η μη αντιμετώπιση των ανησυχιών αυτών, οι οποίες περιλαμβάνουν σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, καθώς και κλιμάκωση των περιορισμών στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θα θέσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κίνδυνο συμβάλλοντας ή διαιωνίζοντας τέτοιες παραβιάσεις επιτρέποντας την ατιμωρησία των υπευθύνων», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

Το εν λόγω Μνημόνιο Συμφωνίας υπεγράφη στην Τύνιδα στις 16 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Τυνήσιου Προέδρου Kais Saied, της von der Leyen, της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Giorgia Meloni και του Ολλανδού ομολόγου της Mark Rutte.

Σε αντάλλαγμα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τυνησίας να ελέγξει και να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές μέσω της Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει φέτος 785 εκατ. ευρώ στη βορειοαφρικανική χώρα για τη στήριξη της οικονομίας της και για έργα υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών και ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Αφρικής.

Ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ωστόσο, υπάρχουν μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από την κυβέρνηση Saied, ιδίως εκείνων που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική.

Στις αρχές Ιουλίου, η τυνησιακή αστυνομία, η εθνοφρουρά και ο στρατός πραγματοποίησαν επιδρομές στο Σφαξ και γύρω από αυτό, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες μετανάστες, ενώ περίπου 1.200 άτομα απελάθηκαν στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία,

«Με δεδομένο το πρόσφατο ιστορικό της Τυνησίας για τα δικαιώματα των μεταναστών, η γενική αναφορά στο Μνημόνιο Συμφωνίας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απλή πολιτική αποποίηση ευθυνών που φαίνεται να επιβεβαιώνει περαιτέρω την κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ της δηλωμένης προσοχής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της πραγματικότητας των πολιτικών περιορισμού της και της ανάθεσης των μεταναστευτικών ευθυνών σε τρίτους», αναφέρει η επιστολή των ευρωβουλευτών.

Σε διάφορες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κατατεθούν επίσημα την 1η Αυγούστου, η διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών θα ζητήσει να μάθει ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή ώστε να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση δεν θα ωφελήσει θεσμούς που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αιτήματα για έναν ολοκληρωμένο εθνικό διάλογο ή την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Περιλαμβάνεται επίσης και σχετική ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αξιολογήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από τη διανομή των κονδυλίων, αμφισβήτησαν τη νομική βάση για τη συμφωνία με την Τυνησία και θέλησαν να μάθουν αν το Κοινοβούλιο θα έχει οποιαδήποτε εποπτεία.

Ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία

Αν και η ομάδα των 37 ευρωβουλευτών εκπροσωπεί τις κύριες πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), αξιωματούχοι από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), τις δύο μεγαλύτερες, δήλωσαν στη EURACTIV ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα υποστηρίξει τη συμφωνία.

Κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, εθνικοί διπλωμάτες δήλωσαν στη EURACTIV ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερίσχυσαν της ανάγκης να κάνει η ΕΕ περισσότερα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στη σύνοδο κορυφής ότι επιθυμούν η συμφωνία με την Τυνησία να λειτουργήσει ως πρότυπο για παρόμοιες ρυθμίσεις με άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής.

Το καθεστώς του προέδρου Saied έχει γίνει όλο και πιο αυταρχικό από τότε που ανέστειλε την λειτουργία του εθνικού κοινοβουλίου και απέλυσε την κυβέρνηση στην Τύνιδα τον Ιούλιο του 2021. Ένας αυξανόμενος κατάλογος πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών έχουν συλληφθεί και κρατηθεί φέτος με πολιτικές κατηγορίες.

Η στάση της ΕΕ έχει αποτελέσει σημαντική αιτία απογοήτευσης μεταξύ των ηγετών της τυνησιακής αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν ότι «ανησυχούν βαθύτατα από την εκκωφαντική σιωπή… για την εντεινόμενη καταστολή των πολιτικών αντιπάλων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τυνησία».

Η επιστολή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «το Μνημόνιο δεν αντιμετωπίζει σε καμία περίπτωση την εσωτερική πολιτική κατάσταση, που αποτελεί βασική αιτία της αποχώρησης των Τυνήσιων από τη χώρα τους».

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Λίβανος: 33 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές

Στον ανατολικό Λίβανο, «οι επιδρομές του ισραηλινού εχθρού...

Συλλυπητήρια δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη

Ο Γιάννης Μπουτάρης τίμησε και δικαίωσε την εμπιστοσύνη...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 που έφυγαν, και αυτοί που ακολουθούν

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά στην ιστορία, κόμμα της...

Λίβανος: 33 νεκροί από ισραηλινές επιδρομές

Στον ανατολικό Λίβανο, «οι επιδρομές του ισραηλινού εχθρού εναντίον της περιφέρειας Μπααλμπέκ-Χερμέλ στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, 11 από τους οποίους στον...

Συλλυπητήρια δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη

Ο Γιάννης Μπουτάρης τίμησε και δικαίωσε την εμπιστοσύνη των δημοτών της Θεσσαλονίκης, της κοινωνίας των πολιτών, του ΠΑΣΟΚ και όσων στήριξαν την υποψηφιότητά...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 που έφυγαν, και αυτοί που ακολουθούν

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά στην ιστορία, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να χάσει τον θεσμικό του ρόλο - Ερώτημα η στάση της Αθηνάς...