Για τους εθελοντές που λειτουργούν ως 24ωροι φύλακες του Υμηττού επιτηρώντας για την εμφάνιση πυρκαγιάς μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, από το φυλάκιο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού στην Αργυρούπολη.
«Οι 12 Δήμοι, μέλη του ΣΠΑΥ που είμαστε περιμετρικά του Υμηττού, έχουμε πάρει λίγο την κατάσταση στα χέρια μας με ένα οργανωμένο δίκτυο εθελοντών» δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom» ο κ. Κωνσταντάτος.
«Η εθελοντική ομάδα και η Πολιτική Προστασία είμαστε ένα. Στο φυλάκιο υπάρχει το κέντρο ελέγχου, μέσα από τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης που έχουμε και σε συνεννόηση με τα φυλάκια που είναι διάσπαρτα τόσο στην Αργυρούπολη όσο και σε όλο τον Υμηττό παρακολουθούμε το βουνό. Στο κέντρο ελέγχου βρίσκονται πάντα πυροσβεστικό όχημα και υδροφόρες γιατί αμέσως πρέπει να προλάβουμε μια φωτιά» ανέφερε.
Μιλώντας για τον τρόπο διαχείρισης έκτακτων περιστατικών στην περιοχή ευθύνης τους ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκαναν νεαροί να βάλουν φωτιά με εύφλεκτο υλικό στο πέτρινο θέατρο της Αργυρούπολης.
«Κάποιοι νεαροί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά. Το ίδιο έγινε προχθές στην Καισαριανή και έχει συμβεί και άλλες φορές στον Υμηττό» σημείωσε επισημαίνοντας ότι οι εθελοντές του ΣΠΑΥ προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές εν τη γενέσει τους σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.
«Ηλεκτρονικό σκανάρισμα» του βουνού σε πραγματικό χρόνο
Δείχνοντας πώς λειτουργούν οι ομάδες εθελοντών που είναι εξοπλισμένες με ασυρμάτους τόνισε ότι η κοινωνία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με την Πολιτεία έχουν ενισχυθεί και συνεχίζουν να εξοπλίζονται με μηχανοκίνητο εξοπλισμό, κάμερες, smartphones, στολές, κράνη, μάσκες κ.ά., κόστους 11 εκατ. ευρώ.
«Όλο αυτό το πρόγραμμα έτρεξε μέσα σε τέσσερα χρόνια με τρομερές γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ενεργούμε συνεπικουρικά. Δεν έχουμε αρμοδιότητα οι Δήμοι μέσα στο βουνό. Με την ανοχή του Δασαρχείου, που φέρει την ευθύνη ακριβώς γιατί δεν υπάρχει άλλη δομή να το προστατεύσει, είμαστε αυτοί που έχουμε πάρει αυτή την κατάσταση στα χέρια μας», τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
«Το βουνό “σκανάρεται” με τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης σε ζωντανό χρόνο. Αν μπει κάποια φωτιά παίρνει σήμα το φυλάκιο και στέλνουμε το όχημα που υπάρχει εδώ αμέσως να σπεύσει» δήλωσε στη κάμερα της ΕΡΤ.
Όπως είπε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης το πρόγραμμα αυτό δείχνει ότι η χρειάζεται αυτοδιοίκηση που λειτουργεί που καταθέτει προτάσεις και εκτελεί ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με 12 δήμους.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τη τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού επιχειρούν να τη μοιραστούν και με άλλους δήμους ανά τη χώρα.
«Έχουμε τα φυλάκια μας, έχουμε τις δεξαμενές νερού για τα ελικόπτερα, έτοιμες εφοδιασμένες, παρέχουμε τις υδροφόρες παντού και σπεύδουμε πάντα και βοηθάμε και σε άλλες φωτιές όπου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντάτος.
Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη | ΕΡΤ