ΥΠΕΝ: Τα πραγματικά δεδομένα για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του 2018



Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με «τα πραγματικά δεδομένα για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του 2018» εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

«Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22/12/2015).

Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Όπως υπογραμμίζεται από το Υπουργείο, σε σχέση με την αναθεώρηση των Σχεδίων, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας 2007/60, η πρώτη προπαρασκευαστική ενέργεια ήταν η έκδοση της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΥΜΕΠΕΡΑΑ προς το ΥΠΕΝ για την «1η Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας», στις 3/6/2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δυστυχώς, η σχετική πρόσκληση προέβλεπε την επικαιροποίηση των Σχεδίων, με βάση υδρομετεωρολογικά δεδομένα, που στην καλύτερη περίπτωση έφταναν μέχρι το 2013. Κάτι το οποίο ήταν αδόκιμο, αφού η κλιματική κρίση απαιτεί να χρησιμοποιούνται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (οι αναθεωρημένοι χάρτες που ετοιμάζονται τώρα, έχουν τα στοιχεία μέχρι και το 2022 που περιλαμβάνουν και τον Ιανό).

Και επισημαίνει: Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από το ΥΠΕΝ έγινε στις 11/12/2019. Η απόφαση ένταξης της πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2020. Στις 13/5/2021 εγκρίθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού. Στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2022 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προσωρινών Αναδόχων και ακολούθησε η συμβασιοποίηση των μελετών στο χρονικό διάστημα 24-30/8/2022, με συμβατική διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εφικτή, λόγω της βελτίωσης της ψηφιακής ανάλυσης των τοπογραφικών δεδομένων του εδάφους και της απαιτούμενης επικαιροποίησης των όμβριων καμπυλών, οι οποίες αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την ορθή εκτίμηση των ζωνών κινδύνου πλημμύρας, σε συνδυασμό με το χρόνο δημόσιας διαβούλευσης που απαιτείται.

Τέλος, από το ΥΠΕΝ, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024, εντός μιας εξαετίας από την έκδοση των αρχικών χαρτών που έγινε τον Ιούλιο του 2018.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Το προσκλητήριο με τους 16 κουμπάρους για το γάμο που συνελήφθη ο γαμπρός με κοκαΐνη

Ο γάμος στο Ηράκλειο είχε οργανωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρειας και...

Ηandelsblatt: Γιατί και πού οι Γερμανοί καίγονται να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα για τις διακοπές τους

Ειδική αναφορά στο κύμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος περί παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα από Γερμανούς κάνει δημοσίευμα της Handelsblatt σήμερα (24.11.24). Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, το...

Πόρτο Ράφτη: Αγνοείται 22χρονος κολυμβητής

O 22χρονος είχε πάει για μπάνιο στην περιοχή και έκτοτε αγνοείται. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ...