Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια: Όπλο και μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Σε μια περίοδο τουρκικού παροξυσμού, η Αθήνα κάνει αυτό που συζητούνταν επί δεκαετίες και επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα διαπόντια νησιά μέχρι το Ταίναρο στα 12 ναυτικά μίλια – Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο

Η χρονική στιγμή της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας με την Αίγυπτο ήταν ο καταλύτης που προκάλεσε και συνεχίζει να δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση με τις κινήσεις και την στρατηγική της προσέγγιση, δείχνει κάθε άλλο παρά τη διάθεσή της να υποχωρήσει μπροστά στην αυξανόμενη και καθημερινώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που έχει καταστήσει την ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου του 2020, πολύ πιο επικίνδυνη από τις παρελθούσες κρίσεις του 1987 και του 1996.

Οι ισχυροί παίκτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μοιάζουν ανήμποροι να φρενάρουν την τουρκική επιθετικότητα, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει με πράξεις ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει άμεσα με νόμο τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία στέλνει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Αθήνα δεν υποκύπτει σε απειλές και δεν είναι διατεθειμένη να συνθηκολογήσει.

Πώς ερμηνεύεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

«Είναι μια καλή κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια»  είπε στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων μιας χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές είναι μια απόφαση η οποία δεν χρειάζεται την συμφωνία των παράκτιων κρατών, αλλά μπορεί να γίνει μονομερώς. Η Αθήνα, θέλοντας να δείξει την διάθεσή της για περιφερειακή συνεργασία, ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα, αποστολή που ανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Αλβανό ομόλογό του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα «για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Δένδιας χθες από το βήμα της Βουλής: «Και σας προλέγω ότι έχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε και επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Και αυτό θα γίνει.

Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα προχωρήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ένα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, από την άλλη όμως το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.

Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς αποκωδικοποιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Το πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης του μέχρι σημείου που δεν υπερβαίνει 12 ναυτικά μίλια που μετριούνται από γραμμές βάσεως καθορισμένες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του 1982, τα κράτη μπορούν να καθορίζουν το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 3, 6, 9, 11, 12 μίλια αλλά δεν μπορούν να υπερβούν τα 12 μίλια.

Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον νόμο 230 του 1936 έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 6 ναυτικών μιλίων. Έκταση 6 ναυτικών μίλιων έχει και η Τουρκία στο Αιγαίο (στη Μαύρη Θάλασσα έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ.).

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα κράτη εκείνα που -όπως η Ελλάδα- έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη μικρότερη των 12 μιλίων δικαιούνται να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα μέχρι το ανώτατο όριο που προβλέπει το άρθρο 3 της UNCLOS, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια.

Κι όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του για την εγκαθίδρυση της τουρκικής γαλάζιας πατρίδας, που δεν προβλέπει απλώς επέκταση της τουρκικής κυριαρχίας σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά -κυρίως- επιχειρεί να μεθοδεύσει σφετερισμό ελληνικών θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι επιδιώκουν την κυριαρχία ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, κάτι που έχουν αποκαλύψει δημοσίως με τη δημοσίευση σχετικών χαρτών.

Ροή Ειδήσεων

Ιράν: Επίθεση αυτοκτονίας με θύμα έναν αστυνομικό διευθυντή στην επαρχία Χορμοζγκάν

Το θύμα ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της τοπικής αστυνομίας - Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ...

Κροατία: Δεύτερη θητεία για τον Πρόεδρο;

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, παρά τον ακραία πολωτικό και διχαστικό του λόγο, είναι το μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές στη χώρα, στον πρώτο γύρο...

Καιρός: Υποχωρεί η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός από αύριο μέχρι και την Πρωτοχρονιά

Η Λεωφόρος Πάρνηθος παραμένει κλειστή στο ύψος του τελεφερίκ ενώ μηχανήματα του δήμου ρίχνουν αλάτι στο οδικό δίκτυο της περιοχής ...