Ποιοι είναι οι «εγκέφαλοι» της εισβολής της Χαμάς



Οι δύο άνδρες που σχεδίασαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία του Ισραήλ

Το Ισραήλ, που ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, επιμένει ότι όλα τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν μπει στο στόχαστρό του, αλλά στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι δύο «εγκέφαλοι» της πρωτοφανούς επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να εντοπιστούν και να εκτελεστούν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ο Γιαχία Σινουάρ, ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα. Αυτή τη φορά, το ανθρωποκυνηγητό πήρε νέα τροπή.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν δύο επιλογές: να σκοτωθούν ή να παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, απάντησε ότι «δεν φοβάται».

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμεντ αλ Ντέιφ πιθανότατα κρύβονται στις υπόγειες σήραγγες που έχουν κατασκευαστεί από τη Χαμάς στον θύλακα. Οι δύο άνδρες, που από πολλούς Παλαιστίνιους θεωρούνται «ήρωες» επειδή ενσαρκώνουν τον ένοπλο αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής, δρούσαν επί χρόνια στα παρασκήνια. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οργάνωση έχει ένα «σχέδιο Β» εάν χαθούν τα δύο ηγετικά στελέχη της.

Ιδιαίτερα ο Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού για τον οποίο αντιπροσωπεύει «το πρόσωπο του διαβόλου», έναν «προγραμμένο» άνθρωπο. Εξελέγη επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα το 2017 όταν ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του κινήματος και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε. Είχε ενταχθεί στην οργάνωση το 1987, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα.

Αποφοίτησε από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και είναι ένθερμος υποστηρικτής του ένοπλου αγώνα. Έμαθε εβραϊκά στις ισραηλινές φυλακές όπου κρατήθηκε επί 23 χρόνια. Εξέτιε τέσσερις ποινές ισοβίων για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών όταν αποφυλακίστηκε, το 2011, στο πλαίσιο της ανταλλαγής 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων με τον Γαλλοϊσραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Όπως και ο Σινουάρ, ο Μοχάμεντ αλ Ντέιφ γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Από το 2015 το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους πλέον καταζητούμενους «διεθνείς τρομοκράτες». Αν και αρχηγός των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Κυκλοφορεί μόνο μια φωτογραφία του, τραβηγμένη πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε άλλες φωτογραφίες εμφανίζεται με κρυμμένο το πρόσωπο ή στη σκιά.

Γεννήθηκε το 1965 και το πραγματικό του όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ αλ Μάσρι. Το ψευδώνυμο «αλ Ντέιφ», σημαίνει «επισκέπτης» στα αραβικά και προέρχεται από το γεγονός ότι δεν κοιμάται ποτέ στο ίδιο σπίτι για δεύτερη βραδιά. Η σύζυγός του και τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.

Έχοντας γλιτώσει από τουλάχιστον έξι απόπειρες δολοφονίας –σε μία από τις οποίες έχασε ένα μάτι– οι εχθροί του τον αποκαλούν «επτάψυχη γάτα».

«Η οργή του λαού και του έθνους μας θα ξεσπάσει» ακούγεται να λέει σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τους διαύλους της Χαμάς το πρωί της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο αλ Ντέιφ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980 και συνελήφθη κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005). Είχε δραπετεύσει ή απελευθερωθεί από μια φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής το 1999. Ανέλαβε επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς το 2002 και κατηγορείται από το Ισραήλ ότι οργάνωσε επιθέσεις αυτοκτονίας, απαγωγές και άλλες ενέργειες εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο Σινουάρ, ο Ντέιφ και όλοι οι άλλοι ηγέτες της Χαμάς, είναι όλοι τους «νεκροί», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όμως όπως και στο παρελθόν, όταν το Ισραήλ εξόντωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς (τον πνευματικό ηγέτη Άχμαντ Γιασίν και τον διάδοχό του, Άμπντελ Αζίζ Ραντίσι το 2004), η οργάνωση υπέστη μεν πλήγμα, χωρίς ωστόσο να αποδυναμωθεί σε βάθος χρόνου, όπως είναι ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Εξάλλου, άλλα ηγετικά στελέχη βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Ο Σινουάρ και ο Ντέιφ είναι σαφώς η προτεραιότητα (σ.σ. του Ισραήλ), η απώλειά τους θα καταπονήσει τη Χαμάς, όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η οργάνωση έχει ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο», εξήγησε ο Δρ Χ.Α. Χέλιερ, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στο ινστιτούτο Royal United Services του Λονδίνου.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Χρυσό μετάλλιο η Στέλλα Μαρεντάκη – «Ασημένιος» ο Ραφαήλ Ιωάννης Μαρέτης στο πρωτάθλημα U21 για το Ταεκβοντό

Σημαντικές επιτυχίες για το ελληνικό Ταεκβοντό στο πρωτάθλημα U21 που διεξάγεται στο Σεράγεβο, με την Στέλλα Μαρεντάκη να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην...

Τζάκρη και Πούλου, τράβηξαν τον μουτζούρη, στο γραφείο 69 της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ανδρουλάκης, τι θα κάνουν Λινού, Χουρδάκης και Παπαϊωάννου, ποιοι θα τραγουδήσουν...

Ο Νίκος ανεβαίνει πίστα! Δυο γυναίκες, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου, όπως προανήγγειλε η στήλη, τράβηξαν τον μουτζούρη χθες (21.11.2024) και ο...

ΑΕΚ – Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ο Μιχάλης να είναι το τελευταίο θύμα»

Μέσα σε κοσμοσυρροή και παρουσία των Μάριου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού στη μνήμη του...