Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και ανάμεσα στους γιατρούς για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Για εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στα όσα εξαγγέλθηκαν την Παρασκευή (20/10) από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και αφορούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, είναι επιφυλακτική: “Περιμένουμε να έχουμε πιο λεπτομερειακή ενημέρωση, διότι αυτά τα οποία μάθαμε από τον τύπο δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά”, σημειώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος δηλώνει ωστόσο στο iatropedia.gr, πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για το περιεχόμενο των νέων αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή προς διαβούλευση και ψήφιση, έως το τέλος του έτους.
Προσωπικός γιατρός: Τι ανακοινώθηκε
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η επανεκκίνηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού θα επιτευχθεί με την ένταξη 1.861 γιατρών υπαίθρου (αγροτικών γιατρών), οι οποίοι θα υπηρετήσουν στο σύστημα για ένα έτος ως «προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας».
Σ’ αυτούς θα προστεθούν και επιπλέον 1.270 γιατροί από νέες προσλήψεις, ώστε να συμπληρωθεί ικανός αριθμός γιατρών για την εξωνοσοκομειακή κάλυψη όλων των πολιτών της χώρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι γιατροί υπαίθρου μετά την αποφοίτησή τους από την Ιατρική και πριν λάβουν ειδικότητα, θα εργαστούν ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης, με ετήσιες απολαβές που θα φτάνουν τα 46 χιλιάδες ευρώ (καθαρά απολαβές 36.000 ευρώ).
Στη συνέχεια, μάλιστα, θα τους δοθεί το κίνητρο να διατηρήσουν αυτό το ετήσιο εισόδημα και να παραμείνουν στο σύστημα, εάν επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας και της γενικής ιατρικής.
Εξαδάκτυλος: Η “υποχρεωτικότητα” είναι κακός δρόμος επίλυσης προβλημάτων
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ διαφωνεί, όπως λέει, με την “υποχρεωτική” φύση του εγχειρήματος και τον εξαναγκασμό των γιατρών αμέσως μετά την αποφοίτησή τους να γίνουν προσωπικοί γιατροί.
“Οι προσεγγίσεις οι “υποχρεωτικές” πρέπει να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι, ότι είναι ένας πολύ κακός δρόμος και τρόπος επίλυσης και δεν θα λύσουν το πρόβλημα”, αναφέρει, ενώ συμφωνεί με την αναπληρώτρια υπουργό Ε. Αγαπηδάκη, πως ο θεσμός του “γιατρού υπαίθρου” είναι αναχρονιστικός:
“Οι γιατροί υπαίθρου πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Το ζητάμε χρόνια. Και φυσικά δεν πρέπει έχει την υποχρέωση ο γιατρός που τελειώνει την ιατρική να υποβάλλεται σε κανενός είδους αγγαρεία. Να μην το τοποθετούν έτσι. Διότι κάθε φορά που βάζουν κάτι υποχρεωτικό και ειδικά όταν αυτό το “υποχρεωτικό” συσχετίζεται με την εκπαίδευσή του και την πρόοδό του γιατρού, το οποίο είναι και “ντροπή”, το μόνο που κάνουν είναι να ωθούν τους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό και να μην ξαναγυρίσουν”, σημειώνει.
Α. Εξαδάκτυλος: “Η πολιτεία να εκμεταλλευτεί τον επιστημονικό πλούτο που διαθέτει”
Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από την Κομισιόν να οργανώσει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν επιφέρει καλά αποτελέσματα, ενώ οι προσπάθειες εδώ και πολλές δεκαετίες κινούνται πάντα σε λάθος κατεύθυνση, όπως σημειώνει:
“Αν η χώρα δεν βρει ένα τρόπο να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό που που έχει έξω από τα νοσοκομεία, θα συνεχίζεται η προσπάθεια για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) η οποία ξεκίνησε από το 1927 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα συνεχίσουμε και στο διηνεκές. Διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ειδικών γιατρών που βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία. Αυτός είναι ένας επιστημονικός πλούτος που δεν τον έχει καμία άλλη χώρα και θα πρέπει να τον εκμεταλλευτεί”, αναφέρει συγκεκριμένα.
Η ΕΕ με αλλεπάλληλες εκθέσεις της επισημαίνει πως το ελληνικό ΕΣΥ παραμένει νοσοκομοκεντρικό, οι δημόσιες δαπάνες για την προληπτική φροντίδα στη χώρα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών, ενώ οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ.
Την άνοιξη μάλιστα -στην πιο πρόσφατη αναφορά τους- οι υπεύθυνοι της Κομισιόν έθεσαν νέες προθεσμίες για την πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη με προσωπικούς γιατρούς, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ημερομηνία που είχε οριστεί για την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος παραπομπών (gatekeeping) στα νοσοκομεία και εξέπνευσε.
«Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας που να λειτουργεί»
Τα παραπάνω στοιχεία δεν αμφισβητούνται από τους αρμόδιους. Όμως, οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν έχουν καταφέρει να κατευθύνουν αποτελεσματικά τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία ενός αξιόπιστου πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας:
“Αυτοί οι οποίοι “συμβουλεύουν” το Υπουργείο Υγείας πιέζουν προς λάθος κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε έτσι σύστημα Πρωτοβάθμιας ποτέ. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτό προς πάσα κατεύθυνση, για να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί αλλιώς. Γιατί θα περνάει ο χρόνος και δεν θα κάνουμε τίποτα”, αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει:
“Η Κομισιόν έχει κάποια deadlines και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει όπως συμβουλεύει την οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής. Αυτό δεν ταιριάζει σε εμάς. Διότι όταν «έξω από το νοσοκομείο» έχεις ένα σωρό καρδιολόγους, ένα σωρό νεφρολόγους, αλλεργιολόγους, παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και τα έχεις όλα διαθέσιμα, αυτά τα αξιοποιείς σε ένα σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Δεν πας όπως πήγε η Αγγλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που όποιος είχε ένα πτυχίο ιατρικής τον έκαναν “γενικό γιατρό” να τους βλέπει όλους κι όποιον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει να το στέλνει στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Είναι μεγάλο λάθος αυτός ο σχεδιασμός”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
To άρθρο «Ο αγροτικός γιατρός πρέπει να καταργηθεί κι όχι να γίνει “προσωπικός” γιατρός» λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr