Στην Ολλανδία φαίνεται ότι έχουν γλιτώσει από το άγχος των Ελληνίδων νέων μαμάδων, που ακολουθεί την απέραντη ευτυχία που φέρνει ο ερχομός του νεογέννητου. Οι μητέρες στην Ελλάδα ξέρουν καλά τι σημαίνει φόβος όταν έρθει η ώρα να φύγουν από την κλινική και να αρχίσουν να φροντίζουν οι ίδιες το μωρό τους.
Ακόμα κι αν υπάρχουν γιαγιάδες που προσφέρουν διαρκή υποστήριξη, τις περισσότερες φορές η βοήθεια καταλήγει σε εκνευρισμούς και φωνές.
Οι Ολλανδοί φροντιστές μητρότητας πηγαίνουν στο σπίτι καθημερινά παρέχοντας συμβουλές και πρακτική βοήθεια
Στην Ολλανδία, σε αντίθεση, μια λεχώνα δικαιούται φροντιστή μητρότητας (kraamzorg) για να τη βοηθήσει από τον θηλασμό μέχρι το πλύσιμο των ρούχων. Εκπαιδευμένοι επαγγελματίες πηγαίνουν στο σπίτι καθημερινά, συνήθως για οκτώ ημέρες, παρέχοντας συμβουλές, ενθάρρυνση και πρακτική βοήθεια.
Ο αριθμός των ωρών βοηθού μητρότητας που δικαιούται μια οικογένεια έχει μειωθεί από 10-12 ημέρες, που ήταν αρχικά, σε 24-80 ώρες. Η υπηρεσία δεν είναι εντελώς δωρεάν, πάντως, καθώς οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν μια μικρή εισφορά της τάξεως των 4,80 ευρώ την ώρα.
Γι’ αυτό τον λόγο, ορισμένες ευάλωτες οικογένειες που δυσκολεύονται να καταβάλουν την εισφορά, τερματίζουν νωρίτερα την περίοδο φροντίδας μητρότητας ή δεν κάνουν καθόλου χρήση.
Ο φροντιστής μητρότητας ενημερώνει τη μαία ή τον μαιευτήρα για την υγεία και την πρόοδο της μητέρας και του μωρού, ενώ λόγω της μεγάλης εμπειρίας του, μπορεί να προλάβει πιθανά προβλήματα υγείας του μωρού ή να αντιληφθεί σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης στη μητέρα ή ενδοοικογενειακής βίας.
Στην Ολλανδία εργάζονται περίπου 9.000 φροντιστές μητρότητας, με τους συλλόγους να αναφέρουν ότι το επίπεδο των αμοιβών τους είναι χαμηλό, το πολύ 19,83 ευρώ την ώρα.
Η μικρή εισφορά της τάξεως των 4,80 ευρώ την ώρα που απαιτείται υποχρεώνει ευάλωτες οικογένειες να κάνουν περιορισμένη χρήση της υπηρεσίας
Πώς αναπτύχθηκε το σύστημα των φροντιστών
Το σύστημα των φροντιστών μητρότητας στην Ολλανδία αναπτύχθηκε από τα άτυπα δίκτυα βοηθών που υπήρχαν για την υποστήριξη του τοκετού στο σπίτι, το οποίο συμβαίνει πολύ συχνότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τη δεκαετία του 1920, ένα επίσημο σύστημα καταγραφής απαιτούσε από τους φροντιστές μητρότητας υποχρεωτική εκπαίδευση προκειμένου να λάβουν άδεια εργασίας.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, μόνο οι πιστοποιημένοι βοηθοί μπορούσαν να φροντίζουν μητέρες και μωρά στο σπίτι, ενώ η περίοδος φροντίδας μητρότητας εντάχθηκε στο ολλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Νέος θεσμός στην Ελλάδα
Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας είναι νέο στη χώρα μας. Από το 1997 έως το 2007 μόλις μία ή δύο βοηθοί μητρότητας δραστηριοποιούνταν στον περιγεννητικό χώρο, οι οποίες είχαν λάβει την εκπαίδευσή τους από οργανισμούς του εξωτερικού.
Το 2007 το σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού «Ευτοκία» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για βοηθούς μητρότητας λοχείας στο οποίο συμμετείχαν 20 άτομα.
Ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος ξεκίνησε το 2008 με 20 βοηθούς που εκπαιδεύτηκαν και από τότε δραστηριοποιείται με αυξανόμενη ενεργή συμμετοχή στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας.
Για πληροφορίες σχετικά με τις βοηθούς μητρότητας μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος στο τηλ. 6978788260 (καθημερινές 18.00-21.00 και Σαββατοκύριακα 9.00-21.00).
[Πηγή:]www.in.gr