Νέο κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Υόρκη και το 25ο Invest in Greece forum που διοργάνωσε η Capital Link.
Ο κ. Χατζηδάκης στη Νέα Υόρκη είχε επίσης σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη επενδυτικών τραπεζών, επενδυτικών funds και επενδυτικών οίκων, όπως οι Nomura, Morgan Stanley, Lazard Asset Management, Point 72 Asset Management, Goldman Sachs, Stifel, Breakout Capital Partners, Consilience Capital, Αmbrosia Capital και Barclays.
«Στην Ελλάδα σήμερα βλέπουμε μια επανάσταση της κοινής λογικής. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Από τη μία ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα. Από την άλλη, πολιτική σταθερότητα και μια ξεκάθαρη εντολή να αλλάξουμε τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε σε αυτήν την ιστορική αποστολή», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δίνοντας έμφαση στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Στην ομιλία του υπουργού παρευρέθηκαν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης συζήτησε και θέματα ενέργειας, καθώς και o δισεκατομυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.
Στην ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη, από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Χρήστος Σταικούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας.
«Η απόκτηση αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας είναι μια ιστορία επιτυχίας, που τροφοδοτείται από την ακλόνητη αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και της κυβέρνησής του. Είναι το επιστέγασμα χρόνων σκληρής δουλειάς και θυσίας των Ελλήνων», είπε απευθυνόμενος στο επενδυτικό κοινό, ο πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, αναφερόμενος στο έργο της ΕΑΤ και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ουσιώδης στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολούν το 83,5% του εργατικού δυναμικού της. Ο κ. Ζαββός, ωστόσο, αναφέρθηκε εκτενώς και σε μία κομβική μεταρρύθμιση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το επίτευγμα, έχοντας την ευθύνη, ως πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συλλάβω, να διαπραγματευτώ και να εφαρμόσω το σχέδιο Ηρακλής, σε ένα χρονικό πλαίσιο λιγότερο από δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά εντυπωσιακά, με μια αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από 46% σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο Ηρακλής όχι μόνο έχει σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την αναταραχή, αλλά έχει καταστεί ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του ενάρετου οικονομικού κύκλου της Ελλάδας», είπε.
«Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, η ελληνική οικονομία τώρα διανύει μια ανοδική πορεία η οποία τοποθετεί τη χώρα σε μια διαφορετική και καλύτερη φάση σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ακολουθεί δηλαδή μια πορεία αντίστροφη αυτής που υπήρχε κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Έτσι, για την τρέχουσα χρονιά, και τις δύο επόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, υπερδιπλάσιο ενός μέσου ρυθμού 1,1% στην Ευρωζώνη. Οι σχετικά υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης ακολουθούν μετά από μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την κρίση COVID όταν οι οικονομία αναπτύχθηκε σωρευτικά τα έτη 2021-2022 κατά λίγο περισσότερο από 14%», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν μεσοπρόθεσμα και περιλαμβάνουν: τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν κύρια κατά τη διάρκεια των μνημονίων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδείχτηκαν από την κρίση, το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται κύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, τη δημοσιονομική συνέπεια και την σταδιακά βελτιούμενη αξιοπιστία της χώρας. Τελευταία προσθήκη στα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αποτελεί η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση χώρας». Ο κ. Ζανιάς επισήμανε και τη σημαντική βελτίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε κεφάλαια, κερδοφορία και ρευστότητα, επίπεδα που βρίσκονται πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
«Η Ελλάδα έχει επανενταχθεί στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση», είπε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης. Προκειμένου, όπως είπε, η ελληνική οικονομία να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι μέχρι το 2030 δρομολογούνται περίπου 190 έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια ύψους 28 δις ευρώ, στο σκέλος της ψηφιακής μετάβασης είναι σε εξέλιξη έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων για δίκτυα οπτικών ινών και data centers, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου ο Ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει τη δυναμική του, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται έργα τα οποία προάγουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας με απώτερο στόχο την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δικτύων υποδομών για αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού & υγροποιημένου αερίου, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες.
To άρθρο Νέο προσκλητήριο σε Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη – Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει πόλος επενδυτικού ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr