Συνεχίζει να πέφτει η ζήτηση ρεύματος από τη βιομηχανία – Όλο και πιο πράσινη η ηλεκτροπαραγωγή


Θετικά και αρνητικά μηνύματα περιέχει το νεότερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτροπαραγωγή και τη ζήτηση ρεύματος στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, αύξηση από 43,7% τον Οκτώβριο σε 52,7% το Νοέμβριο σημείωσε το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο διαχειριστής.

Η συνολική παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,58% σε μηνιαία βάση (3.449 GWh) και καλύφθηκε κατά 52,7% από τις ΑΠΕ, 38,9% από τις θερμικές μονάδες και 8,4% από τα υδροηλεκτρικά, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Συγκριτικά τον Οκτώβριο 43,7% παρήγαγαν οι ΑΠΕ, 44,6% οι θερμικές μονάδες και 11,7% τα υδροηλεκτρικά. Σημαντική ήταν η πτώση της παραγωγής των μονάδων αερίου που από μήνα σε μήνα υποχώρησαν από 35,1% σε 25,8%.

Η ζήτηση σημείωσε μικρή άνοδο 1,35% και έφτασε τις 3.737 GWh.

Εξακολουθεί να υποχωρεί η ζήτηση της βιομηχανίας

Στο σύνολο των πρώτων 11 μηνών του 2023 προβληματίζει έντονα η υποχώρηση στη ζήτηση της υψηλής τάσης, η οποία περιλαμβάνει τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο ότι η κατανάλωση ρεύματος της βιομηχανίας είναι ένα μέγεθος που σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο της παραγωγής της.

Ενδεικτικό είναι ότι παρά την υποχώρηση της τιμής χονδρικής καθ’όλο το φετινό έτος, η ζήτηση της υψηλής τάσης υπήρξε πτωτική κάθε επιμέρους μήνα.

Το Νοέμβριο μειώθηκε εκ νέου κατά 1,45% μηνιαίως, ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο κατά 5,15%.

Η εικόνα στην υψηλή τάση αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία με το ενεργειακό κόστος, ιδίως στην περίπτωση των ενεργοβόρων μονάδων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αυξομειώσεις του. Αυτές περιλαμβάνουν υαλουργίες, κλωστοϋφαντουργίες, χημικά, μέταλλα, χαρτί και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση επιχείρησε να προσφέρει μια λύση στους βιομηχάνους μέσω του μηχανισμού “Green Pool” που θα τους πρόσφερε διμερή συμβόλαια απευθείας με παραγωγούς ΑΠΕ για μείωση του κόστους ρεύματος μακροπρόθεσμα. Εντούτοις, η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν, ενώ ο κλάδος τονίζει ότι έτσι κι αλλιώς πλέον οι τιμές των διμερών συμβολαίων δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να αναζητείται λύση για το πρόβλημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας ώστε η δραστηριότητά της να πάρει και πάλι την ανιούσα.

Από την πλευρά της, η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τα διμερή συμβόλαια, αλλά επίσης για τα υψηλά τέλη του δικτύου ηλεκτρισμού και αερίου που θα κληθεί να πληρώσει στο εξής ο κλάδος.

Ο πρόεδρος, Αντώνης Κοντολέων, απέστειλε σχετικές επιστολές τον τελευταίο μήνα προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) με τις οποίες εξέφρασε τους προβληματισμούς του και ζήτησε ουσιαστικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

COP29: Συμφωνία για καταβολή 300 δισ. ετησίως στις φτωχότερες χώρες – Σφοδρές αντιδράσεις

Για ένα «απελπιστικά μικρό ποσό"» έκανε λόγο η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου, Λίλα Ναντάν, από την Ινδία ...

Μαρινάκης: Δηλώσεις για Καραμανλή και Σαμαρά

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του ...