Σε δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οικονομικές απώλειες από ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικές – κτηνοτροφικές μονάδες και υποδομές, που προκάλεσαν 19 καταιγίδες στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι το 2023.
Από την κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα στις 20-23 Οκτωβρίου του 2015 αφήνοντας πίσω της 3 νεκρούς μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2023 που έχουμε την μεγάλη καταστροφή από τις καταιγίδες της κακοκαιρίας Daniel, μόνο οι ασφαλισμένες απώλειες, δηλαδή οι αποζημιώσεις για όσους είχαν ασφαλίσει την περιουσία τους φτάνουν περίπου στα 525 εκατ. ευρώ.
Οι ανασφάλιστες ζημιές, το «κενό» δηλαδή στις απώλειες που δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική αγορά και επιβαρύνει σε ένα μέρος το κράτος και σε ένα μεγάλο μέρος τους πολίτες ήταν τετραπλάσιο με πενταπλάσιο.
Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Στρατής, πραγματογνώμονας, «με δεδομένο ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ασφαλίζεται περίπου το 17% των σπιτιών και το 20% των συνολικών επιχειρήσεων, η οικονομική απώλεια από αυτές τις καταστροφές είναι αναμφίβολα πολλαπλάσια, ενδεχομένως και να ξεπερνά 2-2,5 δις ευρώ.
Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών ήταν κάτω του 10%, ενώ οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρές, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες».
Σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις φυσικές καταστροφές και το πόσο επηρεάζουν την οικονομία και τις τοπικές κοινότητες δημοσιεύει η πλατφόρμα NatCatMonitor της EAEE, που συγκεντρώνει σημαντικά δεδομένα σε σχέση με τις ασφαλισμένες απώλειες.
Ωστόσο, δυστυχώς δεν υφίσταται προς το παρόν, ένας κεντρικός μηχανισμός που να συλλέγει και να καταγράφει ακριβή στοιχεία σχετικά με τις συνολικές οικονομικές απώλειες ανά φυσική καταστροφή, καθώς και τις αποζημιώσεις που δίνει το κράτος.
Βίκυ Γερασίμου (Δημοσιογράφος www.insurancedaily.gr, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Ασφαλιστικού Marketing)
[Πηγή:]www.newsit.gr