Δραστική μείωση στην εμφάνιση σειράς ιών HPV, αλλά και των σοβαρών προκαρκινικών αλλοιώσεων που προκαλούν αυτοί στον τράχηλο της μήτρας, έχει επιτευχθεί από την έναρξη του εμβολιασμού σε κορίτσια και αγόρια. Αντίστοιχα, αναμένεται να φανεί σύντομα και μείωση στους υπόλοιπους καρκίνους που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη οικογένεια ιών, όπως ο καρκίνος του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού στις γυναίκες, αλλά και συνακόλουθα του πέους και του φάρυγγα, στους άνδρες.
Η Αυστραλία που πρώτη ξεκίνησε τον εμβολιασμό και η πρώτη που συμπεριέλαβε και τα αγόρια, ευελπιστεί το 2050 να μην υπάρχουν άλλα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV,έχει προκαλέσει επίσης υποχώρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό και στα οξυτενή κονδυλώματα τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια.
Αν το HPV Test βγει αρνητικό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο πλήρης γυναικολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει μετά από 3 χρόνια. Αυτός παραμένει ετήσιος
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων, μια δεκαετία μετά την έναρξη των εμβολιασμών το 2006, οι αρχικοί τέσσερις τύποι του ιού μειώθηκαν κατά 86% σε κορίτσια 14-19 ετών και κατά 71% σε νέες γυναίκες 20-24 ετών.
Επίσης, από το 2008-2015, παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση σε σοβαρές προκαρκινικές αλλοιώσεις δεύτερου ή μεγαλύτερου βαθμού.
Όσο για την επίπτωση του εμβολιασμού στα περιστατικά καρκίνου, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine διαπιστώθηκε μείωση του καρκίνου του τραχήλου κατά 29% σε εφήβους και νέες γυναίκες 15-24 ετών και 13% σε γυναίκες 25-34 ετών, την τριετία 2011-2014 από την τριετία 2003-2006.
Στην καλύτερη θεραπευτική των προκαρκινικών αλλοιώσεων που προέρχονται από τον ιό HPV, συμβάλλει πλέον και νέες διαγνωστικές τεχνικές που βοηθούν, τόσο να επιβεβαιωθεί η προσβολή από κάποιον επιθετικό ιό HPV, όσο και να ξεκαθαρίσουν το είδος και τη βαρύτητα της προκαρκινικής αλλοίωσης, εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.
Την εντυπωσιακή πρόοδο στην πρόληψη και θεραπεία των καρκίνων που προκαλούνται από την οικογένεια των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) επισημαίνει στο in.gr η μαιευτήρας – γυναικολόγος και ταμίας της Ελληνικής Eταιρείας Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος Ηλέκτρα Πολύζου, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων του γεννητικού συστήματος.
Η κ. Πολύζου, επεσήμανε πως μπορεί στην περίπτωση αυτής της μορφής καρκίνου να μην έχει σημασία το οικογενειακό ιστορικό, όμως έχει σημασία το ατομικό ιστορικό, με την έννοια της συνύπαρξης άλλων νοσημάτων, αν υπάρχει ανοσοκαταστολή από HIV/AIDS ή άλλο νόσημα, οπότε στην περίπτωση αυτή, η λοίμωξη από HPVμπορεί να γίνει εμμένουσα ή να υποτροπιάζει, όπως συμβαίνει και με τον έρπη.
Ξεκαθάρισε επίσης, ότι το ατομικό ιστορικό δεν επιβαρύνεται από κάποια προσβολή από οξυτενή κονδυλώματα, καθώς αυτά προέρχονται από ομάδα ιών HPVχαμηλού κινδύνου, που δεν έχουν το …«κουράγιο»να προκαλέσουν κακοήθεια.
Εξέταση ετήσια – για HPV ανά τριετία
«Οι γυναίκες, κάθε χρόνο, πηγαίνουμε στο γυναικολόγο μας και κάνουμε τεστ Παπανικολάου, γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και έλεγχο μαστών. Αυτό είναι το checkup που πρέπει να κάνουμε μια φορά το χρόνο», τονίζει η κ. Πολύζου.
Εξειδικεύοντας στη διερεύνηση για καρκίνο τραχήλου, επισημαίνει πως «εάν μια γυναίκα έχει ένα διπλό τεστ αρνητικό – τεστ Παπανικολάου και HPV Test που ψάχνει αν υπάρχουν ιοί υψηλού κινδύνου -τότε μπορεί να ελεγχθεί – πάντα σε σχέση με τον τράχηλο – σε τρία χρόνια, σύμφωνα με τις Βρετανικές κατευθυντήριες οδηγίες που έχουμε υιοθετήσει κι εμείς.
Για τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, δηλαδή τα έσω γεννητικά όργανα, τη μήτρα, το ενδομήτριο, τις ωοθήκες, τον μαστό, πρέπει να τα ελέγχουμε σε ετήσια βάση τουλάχιστον.
Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν το HPV Test βγει αρνητικό, θα πρέπει να ελεγχθεί για όλα μετά από 3 χρόνια».
Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι το HPV Test μπορεί να γίνεται από όλες τις γυναίκες, μαζί με το τεστ Παπ, ανεξάρτητα αν η γυναίκα έχει εμβολιαστεί κατά του ιού ή όχι. Και διευκρίνισε πως «το εμβόλιο, όπως και με όλα τα εμβόλια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να έρθε σε επαφή με τον ιό ή ότι δεν θα νοσήσει κανείς από τον ιό.
Σημαίνει ότι δεν θα κάνει βαριά νόσηση.
Όλα τα εμβόλια το έχουν αυτό.
Άρα, ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς εμβολιαστεί, μπορείς να έρθει σε επαφή με τον ιό. Αλλά η νόσηση δεν θα είναι βαριά. Άρα το co- testing, δηλαδή η διπλή εξέταση με τεστ Παπ και HPVTest, γίνεται ανεξαρτήτως εμβολιασμού».
Προκαρκινικές αλλοιώσεις
Στην περίπτωση που βρεθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, η κ. Πολύζου επισημαίνει πως οι κατευθυντήριες οδηγίες από το Αμερικανικό, αλλά και το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, αναφέρουν πώς προχωρεί η διαχείριση μετά τη διάγνωση, ανάλογα με την ηλικία και το προηγούμενο ιστορικό της κάθε γυναίκας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε πως «αν μια γυναίκα έχει ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου και ένα θετικό HPV Test, θα πρέπει να επανέλθει για νεότερη εξέταση με πιο ειδικές εξετάσεις: κολποσκόπηση, βιοψία, άλλες ειδικές κυτταρολογικές και μοριακές τεχνικές.
Μάλιστα, με μια καινούρια τεχνική που δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας, παίρνουμε τα κύτταρα όπως παίρναμε παλιά τα κύτταρα στο τεστ Παπ και τα «βάφουμε» με ειδικές χρωστικές. Αν τα κύτταρα απορροφήσουν τις χρωστικές, τότε το κύτταρο πάσχει από αλλοιώσεις υψηλού βαθμού, π.χ. τρίτου βαθμού. Η εξέταση αυτή αποτελεί ένα ακόμη όπλο για να τεθεί η σωστή διάγνωση για την ασθενή.
Θεραπεία
«Όλο τον παραπάνω έλεγχο, τον κάνουμε για να προλάβουμε προ καρκινικές αλλοιώσεις. Αν παρόλα αυτά προκύψουν αλλοιώσεις, τότε προχωρούμε στη θεραπεία, με κωνοειδή εκτομή, κατά την οποία αφαιρείται η περιοχή με τη σοβαρή αλλοίωση. Τα κύτταρα που αφαιρέθηκαν στέλνονται για βιοψία, γίνεται αξιολόγηση της αλλοίωσης και η ασθενής μπαίνει σε στενή παρακολούθησημε τεστ Παπ, HPVTestκαι κολποσκόπηση, ανά εξάμηνο αρχικά», επισημαίνει η κ. Πολύζου.
«Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο HPV είναι ένας ιός που δεν φεύγει ποτέ», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «μια γυναίκα που έκανε επέμβαση για προκαρκινική αλλοίωση από HPV, δεν σημαίνει ότι μετά την επέμβαση ο HPV έφυγε. Ο ιός παραμένει εκεί. Στον τράχηλο, στον κόλπο, στις βουβωνικές πτυχές. Φωλιάζει στην περιοχή, καταστέλλεται, και σε φάσεις που επιλέγει ο ιός ή η ανοσία της ασθενούς, αυτός πολλαπλασιάζεταιξανά».
Για το λόγο αυτό, καταλήγοντας, η κ. Πολύζου τόνισε ότι ο επανέλεγχος ανά εξάμηνο είναι καλό να συνεχίζεται και μετά τη διετία σε περιπτώσεις σοβαρών αλλοιώσεων, ενώ ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξουν συνεχόμενα τεστ αρνητικά και να περάσει η ηλικία τα 65 χρόνια, προκειμένου να επανέλθει στον συνήθη έλεγχο, ο οποίος δεν θα σταματήσει ποτέ.
[Πηγή:]www.in.gr