Ελλάδα και Γερμανία αντιμέτωπες με διογκούμενη «τρύπα» λόγω των αυξημένων πληρωμών προς παραγωγούς ΑΠΕ


Η Γερμανία πρωτοστάτησε τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU που τέθηκε σε εφαρμογή προ διετίας προκειμένου να οδηγήσει σε απεξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εγκατέστησε 5 GW φωτοβολταϊκών μονάχα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, από 3,7 GW στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το σύνολο ξεπερνά πλέον τα 87,5 GW έναντι ενός στόχου για 215 GW ως το 2030. Παρόλα αυτά, η ραγδαία άνοδος των εγκαταστάσεων ΑΠΕ μεταφράζεται σε σημαντικά αυξημένο κόστος, το οποίο καλείται να καλύψει η κυβέρνηση Σολτς (Γερμανία).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο κρατικός λογαριασμός EEG που αφορά τις επιδοτήσεις και πληρωμές των «πράσινων» παραγωγών εκτοξεύτηκε και φέτος αναμένεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του περσινού Οκτωβρίου για το φετινό έτος.

Ο εν λόγω λογαριασμός είχε ήδη έλλειμμα ύψους 130 εκατ. μονάχα το Φεβρουάριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία του Fraunhofer ISE.

Η ειρωνεία είναι ότι το έλλειμμα έρχεται ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ρεύματος, που μπορεί να είναι καλοδεχούμενες από τους καταναλωτές, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους παραγωγούς. Αυτοί οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν υπογράψει συμβόλαια βάσει των οποίων τίθεται μια συγκεκριμένη τιμή και όταν η τιμή στην αγορά είναι παρακάτω, τότε το κράτος υποχρεούται να καλύψει τη διαφορά. Το ακριβώς αντίστροφο ισχύει όταν η τιμή στη χονδρική είναι παραπάνω.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να βρει πρόσθετους πόρους για να καλύψει τη διαφορά, πράγμα διόλου εύκολο σε μια εποχή που η Ε.Ε. απαιτεί σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Ελλειμματικός ο λογαριασμός και στην Ελλάδα

Πέρα από τη Γερμανία, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη χώρα μας, καθώς οι προβλέψεις πλέον κάνουν λόγο για σωρευτικό έλλειμμα ύψους 232,56 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2024 στον ειδικό λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ) που διατηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ έχει ζητήσει την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν μέσω των λογαριασμών τους οι καταναλωτές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη χρέωση ήταν στα 24 ευρώ το 2019, αλλά έπειτα υποχώρησε στα 17 ευρώ.

To άρθρο Ελλάδα και Γερμανία αντιμέτωπες με διογκούμενη «τρύπα» λόγω των αυξημένων πληρωμών προς παραγωγούς ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Σοβαρός τραυματισμός 18χρονου μετά από παράσυρση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Το τροχαίο σημειώθηκε στον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης...

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα

Ο περιφερειάρχης Ολέχ Σινιεχούμποφ επιβεβαιώνει το πλήγμα στην...

Μεταναστευτικό: Τι αφήνει η Φέζερ στον Μερτς

Ενώ οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε...

Σοβαρός τραυματισμός 18χρονου μετά από παράσυρση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Το τροχαίο σημειώθηκε στον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, κοντά στο μετρό Αργυρούπολης ...

Χάρκοβο: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα

Ο περιφερειάρχης Ολέχ Σινιεχούμποφ επιβεβαιώνει το πλήγμα στην περιοχή, συμπληρώνοντας πως ζημιές έχει υποστεί επίσης ένα πολυώροφο κτίριο ...

Μεταναστευτικό: Τι αφήνει η Φέζερ στον Μερτς

Ενώ οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, η υπηρεσιακή υπ. Εσωτερικών Φέζερ (SPD) έκανε τον απολογισμό της για το μεταναστευτικό ...